Obavy malých škol narůstají: Chybí děti, učitelé a peníze. Na klidu jim nepřidá ani blížící se regionální reforma školství

pondělí 23. září 2019 ·

Nejistou budoucnost má malotřídka v Hošťce na Tachovsku. V září do ní nastoupilo pouze pět dětí. Pokud se základní škole nepodaří na příští rok sehnat více žáků, hrozí jí zánik. S novým financováním, které od ledna 2020 odstartuje, by navíc obec jako zřizovatel musela doplácet zhruba půl milionu korun. Reportáž o situaci malotřídek přináší MF DNES.





Současnou situaci hodnotí ředitelka Jarmila Muchová jako katastrofu. Ještě loni do školy chodilo sedmnáct kluků a holek. Pak jejich počet klesl na dvanáct, mimo jiné kvůli stěhování rodičů za prací. Kromě toho Muchová chtěla svou funkci opustit, ovšem do výběrového řízení se opakovaně nikdo nepřihlásil. Na postu se proto rozhodla ještě zůstat.

Malotřídka v mlečické škole na Rokycansku v minulosti patřila k ohroženým, v současnosti je ale v daleko lepší kondici. Vzdělává se zde 38 žáků. „Někteří preferují klidnější a rodinnou atmosféru, takže vozí svoje děti z Rokycan. Nárůst v našem případě ovlivnila také výstavba,“ sdělila ředitelka školy Marie Pražská. Doplnila, že díky společným hodinám si například prvňáci velmi rychle osvojí látku z vyšších ročníků.

Naopak bolavým místem malotřídek je podle oslovených ředitelů především shánění kantorů. „Na šest hodin k nám chodí kolegyně, která už je v důchodovém věku a má potřebnou aprobaci. Pokud bych chtěla najít někoho jiného, půjde to asi velmi těžko. Takový úvazek je pro většinu lidí příliš nízký,“ konstatovala Kateřina Kohoutová, která vede základní školu v Mileči na jižním Plzeňsku. 


Celý text naleznete v MF DNES

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
23. září 2019 v 9:13  

zatímco v pragerlandu kapacity nestaší,ve zbytku státu jsou základky na 1/3 stavu,takže je načase každou třetí zrušit o těch pseudoškoličkách s 5 žáky a 5 zaměstnanci ani nemluvě (jenže ti zaměstanci jsou příbuzní radních)

rváčkazvesela řekl(a)...
23. září 2019 v 16:55  

Nebo radními rovnou...

rváčkazvesela řekl(a)...
23. září 2019 v 16:58  

Slovní úloha: chybí peníze, děti i učitelé..., co s tím? To vyřeší i třeťák:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.