Fiktivní firmy připravují žáky k práci v reálném prostředí

čtvrtek 15. srpna 2019 ·

Fiktivní firma je v téměř stovce středních odborných škol součástí přípravy budoucích absolventů pro praxi. Původně byly fiktivní firmy určeny především pro žáky obchodních akademií, dnes fungují i na středních školách s jiným zaměřením a také na některých vyšších odborných školách a nástavbách. Ročně tímto předmětem projde více než 3 000 žáků středních škol.


Fiktivní firma je virtuální obchodní společnost, která je vedena, jako by skutečně existovala. Simuluje reálné procesy, produkty a služby, je zakládána podle stejné legislativy jako reálné společnosti. Fiktivní firmy například odvádějí daně, zdravotní i sociální pojištění. Fiktivní firmy zakládají v ČR žáci odborné školy pod dohledem svého vyučujícího a ve spolupráci s Centrem fiktivních firem (CEFIF), které výuku ve fiktivní firmě koordinuje a které pro fiktivní firmy simuluje činnost všech úřadů. Do kurikula bývá fiktivní firma zařazována jako povinný, nepovinný nebo výběrový předmět, především pro žáky třetích a čtvrtých ročníků.

Cílem výuky ve fiktivní firmě je propojit teoretické znalosti s praxí, naučit žáky dovednostem, které potřebují v reálném pracovním prostředí, trénovat jejich iniciativu, kreativitu a samostatnost. Žáci se učí pracovat v týmu, přijímat odpovědnost a zlepšovat měkké a také odborné dovednosti. Žáci se ve firmě naučí komunikovat se zákazníky, prezentovat výsledky firmy v českém a často i anglickém jazyce a také produkt propagovat – vytvářejí letáky, katalogy, propagační materiály i webové stránky. Fiktivní firmy jsou zároveň nástrojem pro výchovu k podnikavosti.

Některé fiktivní firmy spolupracují s reálnou firmou, prodávají výrobky reálné firmy, poskytují její služby, nesou její jméno nebo svým jménem sponzora připomínají. Jde o oboustranně výhodnou spolupráci – žáci se seznámí s chodem reálné firmy, na oplátku dostávají propagační předměty, rady a někdy i technickou a materiální pomoc od partnerské firmy pro svou činnost.

Pro reálné firmy má spolupráce s fiktivní firmou také mnoho výhod. Mohou touto cestou získat dobře připravenou pracovní sílu a spolupráci využít i jako trénink budoucích zaměstnanců, kteří se rekrutují z řad žáků fiktivní firmy, nebo snížit náklady na vyhledávání nových zaměstnanců i čas nutný na jejich zapracování. Spoluprací se žáky má reálná firma možnost také volně otestovat průzkum trhu pro nové výrobky a může se také vyvarovat chybného umisťování nových pracovníků. Příkladem je
firma Develop Most, kde se shoduje nejen název fiktivní i reálné firmy, ale také předmět podnikání.

Zhruba pro čtvrtinu nejlepších žáků z těch firem, které splní předem daná kritéria, může učitel požádat CEFIF o udělení certifikátu o práci ve fiktivní firmě. Škola má přitom možnost formulovat text, který chce žákům na certifikát přidat (např. „žák XY pracoval s vynikajícími výsledky na pozici ředitele firmy“). Mezi kritéria pro udělování certifikátu patří např. celková minimální hodinová dotace předmětu fiktivní firma v rozsahu tří týdenních vyučovacích hodin celkem za dobu vzdělávání nebo účast firmy na dvou regionálních nebo jednom mezinárodním veletrhu fiktivních firem.


Další informace naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
15. srpna 2019 v 5:49  

bohužel, nepřipravují....

Unknown řekl(a)...
15. srpna 2019 v 7:27  

Správně by měl nadpis znít: "Fiktivní firmy připravují žáky ve fiktivním prostředí".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.