Alarmující číslo. Polovina studentů nedokončí bakalářské studium

úterý 27. srpna 2019 ·

České vysoké školy bojují s vysokou studijní úmrtností. Loni bylo v prvním a druhém ročníku veřejných i soukromých vysokých škol neúspěšně ukončeno 49 procent studií. Řešení školy hledají v úpravě studijní nabídky i v různých poradenských centrech pro studenty. Informuje Echo24.

Aneta Lednová (repro ČT)

„Nejvyšší neúspěšnost mívají technické a chemické fakulty, v řadě případů i více než 80 procent. To je velký problém, když vezmeme v potaz, že jde o obory, kde je po absolventech velká poptávka,“ uvedla pro Echo24 mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. „Vysokou neúspěšnost mají i některé zemědělské, přírodovědné, ale i třeba ekonomické fakulty. Nejnižší je neúspěšnost na uměleckých vysokých školách a na některých oborech, kam se dělají přísné přijímací zkoušky a které zároveň nabízí studentům jasnou kariérní perspektivu, například práva, medicína a psychologie,“ dodala.

„Pro předcházení předčasným odchodům ze studia využívá Univerzita Karlova řadu nástrojů, které se týkají jak podmínek studia, tak i jeho průběhu. Mezi ně patří již pojetí přijímacího řízení, neboť existuje souvislost mezi jeho parametry a mírou dokončení studia. Podmínky přijímacího řízení jsou proto fakultami soustavně upravovány tak, aby se dařilo vybírat uchazeče s nejlepšími předpoklady,“ uvedl Petr Podzimek z odboru vnějších vztahů univerzity.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

PP řekl(a)...
27. srpna 2019 v 6:37  

Jaký chcete jiný důkaz, že maturitu má příliš mnoho neschopných?

Petr Portwyn řekl(a)...
27. srpna 2019 v 8:57  

A kolik dětí tam jde "jen tak", aniž by se o obor skutečně zajímali?

BP řekl(a)...
28. srpna 2019 v 4:15  

Dnes se chodí studium na VŠ zkusit. A protože je převis nabídky škol, není problém se na některou dostat.

Petr řekl(a)...
28. srpna 2019 v 15:41  

Poněkud vám uniká, že to číslo opravdu neznamená, že polovina studentů (fyzických osob) odejde bez titulu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.