Tereza Boehmová: Mateřská prý zabíjí pracovní návyky, no ty Bláho…

sobota 20. července 2019 ·

"Ty lidi absolutně ztratí pojem o tom, co to je, vstávat do práce, organizovat si rodinný život tak, jak by měl být organizován, a samozřejmě nějakým způsobem přejít k nějakým návykům. Věřte tomu, že se s tím setkávám denně. Denně ty lidi, kteří se pak chtějí vrátit do práce, tak s tím mají problémy, protože si nejsou schopni zabezpečit svoji rodinu, protože ztratili ty návyky, které jsou normálně běžné nám všem, kteří chodíme každý den do práce," cituje Tereza Boehmová pro deník Aktuálně z vystoupení poslance Jiřího Bláhy při projednávání návrhu na zvýšení rodičovského příspěveku.

Tereza Boehmová (twitter.com)

Boehmová mimo jiné píše:

Pobavilo mě to, i když poněkud hořce. Pan poslanec má zčásti pravdu: matka nebo otec během rodičovské "dovolené" skutečně doslova ztrácí pojem o tom, co je to, vstávat do práce, protože v prvních letech svého života je dítě vzhůru prakticky neustále a nějaký luxus typu "vstávání" na sedmou, osmou či devátou si skutečně nemůže dovolit. Člověk na rodičovské ztrácí pojem nejen o pravidelném ranním "vstávání" a rozdílu mezi dnem a nocí, ale také o pohodové osmihodinové pracovní době nebo pěti týdnech placené dovolené. Ani volné víkendy nebo léčení se v posteli při nemoci kupodivu rodičovská nezahrnuje. Zkuste si někdy přepočítat výši "platu" - (rozuměj státního rodičovského příspěvku) na odpracované hodiny. Výsledek vzbudí jen jednu otázku: je-li víc k smíchu, nebo pláči. Nejspíš k obojímu.

Co se týče návratu do zaměstnání. Pamatuju si například, jak úžasně jsem si tam po mateřské odpočinula a těšila se tam jako na určitou formu duševního volna. Mohla jsem se soustředit na jeden daný úkol, aniž by mě někdo každých pět minut rušil. Bylo to krásných osm hodin s dospělými jedinci, kteří si uměli sami dojít na záchod a při jídle na mě neplivali mrkev...

Návrat do práce po rodičovské není náročný proto, že by "ti lidé" ztratili pracovní návyky, neuměli vstávat dle budíku nebo měli panickou ataku z přítomnosti dospělých lidí či pracovních úkolů. Leckdy jim to ztěžuje spíše nemožnost pracovat na částečný úvazek nebo využívat školek. Nejčastěji ale předsudky, které šíří lidé jako pan poslanec Bláha.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.