Radka Kvačková: Chvála stručnosti. (Škola jako by chtěla mladým lidem vštípit, že bez kvantity není kvality)

úterý 2. července 2019 ·

„Překvapilo mě, kolik známých sledovalo přímý přenos z parlamentu, který minulý týden projednával návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Skoro všichni byli pohoršeni. I já přerušovaně sledovala a pohoršovala se. Moje pohoršení však nesměřovalo k obsahu rozpravy, ale ke stopáži. Proč vykládá čtvrt hodiny, co může říct za pět minut, říkala jsem si a v duchu sumírovala něco jako přijímačky do sněmovny, nebo přesněji vstupní test pro ty, kdo se chtějí ucházet o politický mandát,“ píše Radka Kvačková v Lidových novinách.


Radka Kvačková (repro ČT)
Kvačková mimo jiné píše:

Normálně totiž píšu o školství. Proto mě taky napadlo, jestli by ve školních osnovách nemělo být něco jako výchova ke stručnosti. Schválně jsem ty dokumenty procházela. O něčem takovém tam ale není ani zmínka.

Zkušenost dokonce ukazuje cosi právě opačného...

Škola jako by chtěla mladým lidem vštípit, že bez kvantity není kvality. A nejen ta střední, i vysoká. Seminární práce na téma „syndrom vyhoření andragogických pracovníků“ nebo „historický vývoj středníku“ musí mít dvacet stran, bakalářská třicet, diplomová aspoň sedmdesát. A běda, kdo zvětší písmo nebo rozšíří mezery mezi řádky!


Celý text naleznete v Lidových novinách

2 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
2. července 2019 v 17:07  

Proč vykládá čtvrt hodiny, co může říct za pět minut,

Protože tam byla televize. Někdo má dlouhý text, někdo vedení. A pokud chcete úkolovat školu, postavte se prosím do fronty.

poste.restante řekl(a)...
3. července 2019 v 2:50  

Ano.
Někteří lidé by měli mluvit (psát) stručněji a smysluplněji.
Někteří raději vůbec.
Pro politiky a novináře to platí trojnásob.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.