Cílem nově založené Asociace výzkumných univerzit ČR je prosadit vysokou kvalitu vysokých škol

čtvrtek 4. července 2019 ·

Univerzita Karlova, Masarykova univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci, České vysoké učení technické v Praze a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze společně založily Asociaci výzkumných univerzit. Jde o zcela zásadní krok, který povede ke zlepšení postavení českých univerzit v mezinárodní konkurenci.


Tomáš Zima (cuni.cz)
Univerzity společně sdílejí vizi zvyšování kvality a mezinárodní konkurenceschopnosti v pedagogické a výzkumné činnosti. Společně chtějí pracovat na organizačních, legislativních i rozpočtových opatřeních, díky kterým se mohou v následujících letech dostat mezi nejlepší evropské vysoké školy.

„Založení Asociace výzkumných univerzit ČR je zcela zásadním krokem k posílením kvality českých vysokých škol v mezinárodním měřítku. Díky nové formě spolupráce pěti předních českých univerzit budeme se zahraničními partnery intenzivněji sdílet vědeckou infrastrukturu, zkušenosti z tvůrčí, výzkumné i vzdělávací činnosti a jednodušeji přenášet výsledky výzkumu do praktického života.

Jedním z důležitých cílů nové asociace je také změna systému financování veřejných vysokých škol. V uplynulých letech došlo v ČR k mimořádnému nárůstu počtu vysokoškolských studentů i značným investicím do rozvoje českých veřejných univerzit. Výsledkem je nesporné zvýšení kvality výzkumu i výuky. Bohužel, i přes tyto investice se rozdíl v kvalitě mezi nejlepšími českými a nejlepšími světovými univerzitami nesnižuje. Solidního umístění v mezinárodních žebříčcích dosahuje jen několik tuzemských univerzit.

Naším cílem je proto stávající systém změnit. Veřejné vysoké školy by měly být financovány na základě hodnocení vysoké kvality vědecké a pedagogické činnosti, který spočívá v jasném provázání finančních prostředků na mezinárodně uznávané indikátory kvality vědy a vzdělávání“, uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

„Jsem přesvědčen, že společně jsme silnější, proto mám velkou radost z vytvoření asociace, která spojí snahu pěti českých univerzit být v mezinárodním měřítku úspěšnější. Platí, že špičkové, mezinárodní konkurenceschopné univerzity jsou nezbytným předpokladem nejen ekonomické prosperity, ale i kulturního bohatství národa. Bez takových univerzit budou nejlepší mozky této země nevratně odcházet do ciziny a největší „přírodní zdroj“, který naše země má, tj. talent jejích obyvatel, nebude smysluplně využit“, dodal rektor Masarykovy Univerzity Mikuláš Bek.

Mezi konkrétní cíle asociace patří například: 

- pěstovat excelentní tvůrčí a vzdělávací činnost ve spolupráci se zahraničními partnery, 
- prosazovat systém financování veřejných vysokých škol na základě hodnocení kvality vědecké a pedagogické činnosti, který spočívá v jasném provázání finančních prostředků na mezinárodně uznávané indikátory kvality vědy a vzdělávání, 
- ještě více se zapojit do řešení prestižních mezinárodních vědeckých projektů, například ERC grantů, - sdílet výzkumné infrastruktury a špičkové přístrojové vybavení navzájem a také ve spolupráci se zahraničními partnery, či 
- podporovat přenos výsledů výzkumu do praxe a sdílet zkušenosti v oblasti ochrany duševního vlastnictví a v aktivitách vedoucích ke vzniku start-up a spin-off společností.

Asociaci založilo pět předních tuzemských univerzit, které se umístily i na prvních pěti místech mezi českými vysokými školami v aktuálním mezinárodním žebříčku QS Rating.


Zdroj: Tisková zpráva UK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.