Prestiž učitelského povolání nezvýšíme tím, že budeme stávkovat, říká loňský držitel Zlatého Ámose

úterý 2. dubna 2019 ·

Učí už dvacet let. Trému má prý ale pořád. „Když přijdete do třídy, je to, jako když vystupujete na divadle,“ usmívá se v rozhovoru pro Radiožurnál učitel češtiny, angličtiny a hudební výchovy David Turek. „Někdy je lepší, když člověk přijde a zaimprovizuje, musím se ale samozřejmě řídit tím, aby děti odešly s tím, že něco umějí.“


David Turek (facebook.com)
O českých učitelích se v poslední době hodně mluví – obzvlášť v souvislosti s financemi. Samotný David Turek ale konkrétní číslo, které se objevuje na jeho výplatní pásce, příliš neřeší. Svou práci totiž vnímá v prvé řadě jako poslání. A pokud podle něj něco postavení učitele ve společnosti ztěžuje, nejsou to ani tak peníze jako spíš celková nálada ve společnosti.

„Prestiž učitelů nejde zlepšit tím, že budeme stávkovat. To hlavní je celková nálada ve společnosti a to, jak rodiče o učitelích mluví doma.“



Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
2. dubna 2019 v 7:58  

To je fakt. Ale stávkou dají učitelé najevo, že nejsou onuce. Držitel Zlatého Ámose by se měl podívat za hranice své školy. Teprve pak se vyjadřovat k ostatním.
Bohužel učitelé stávkovat nikdy nebudou. Příliš mnoho je spokojených s tím málem co mají(učitelky manželky podnikatelů) či s tím, že po nich nikdo nic moc nechce(chlapi, co si přivydělávají jinde). Podle toho to ve školství vypadá.

Ivo Mádr řekl(a)...
2. dubna 2019 v 11:30  

Pane Vaňku, opomněl jste jednu věc. Absolventi PdF tuto situaci ve školství znají a adekvátně na ni reagují. NENASTUPUJÍ do školství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.