Pracovní list: Konfliktní kategorizace a zobrazování cizinců

sobota 16. března 2019 ·

„Občankáři“ nabízejí další pracovní list vzešlý z projektu Fakulty sociálních studií MU Brno „Schools of Equality – Rovnost začíná ve škole“ financovaného z Evropských strukturálních fondů (OP VVV) zaměřeného na rozvoj kompetencí pro demokratickou kulturu. Dotýká se tématu konfliktní kategorizace a zobrazování cizinců: uprchlictví, přistěhovalectví a migrace, a vytvořila jej Bc. Klára Lang ve spolupráci s doc. PhDr. Csabou Szaló PhD.


Přestože se svět v posledních dekádách čím dál více a intenzivněji propojuje, v některých oblastech sociální reality to má spíše paradoxní důsledky, jako je například nárůst nacionalismu. Nacionalistická hnutí patří v současnosti k nejhlasitějším sociálním hnutím a idea národa jako fundamentální jednotky pro organizaci sociálna znovu ožívá. Tento vývoj staví do zcela jiného světla dosavadní výzvy multikulturního nebo kosmopolitního étosu a problematizuje otázky občanského soužití a jinakosti vůbec.

Tento pracovní list se věnuje určitým kulturním předpokladům vzniku a udržování nacionalistického diskurzu a dále interpretaci našich společenských typizací a kategorizací s ohledem na jinakost nebo cizost, což by mělo napomoci pochopit určité patologické typy reakcí na střetnutí s uprchlictvím, přistěhovalectvím a migrací. Pracovní list obsahuje rovněž praktická cvičení, která jsou snadno použitelná ve výuce a mají za cíl přiblížit studujícím problematiku sebevymezení kolektivní identity skrze vyloučení jiného, problematizovat zažité vzorce kategorizace pomocí nahlédnutí jejich způsobu utváření a rozšířit morální vnímavost žáků.


Pracovní list naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.