Michaela Pixová: Ženy a děti se bouří. Patriarchální systém selhal!

středa 20. března 2019 ·

„Zejména mezi postaršími konzervativci vyvolaly v uplynulém týdnu pozdvižení dvě vzájemně související věci: studentky a studenti stávkující na protest proti nedostatečnému úsilí politiků efektivně chránit klima a dále pak ženy, které nechtějí v čase globální environmentální krize na svět přivádět své potomky. Největší nepochopení a potřeba jim za to nadávat již tradičně přichází především od postarších patriarchů odmítajících vlastní podíl zodpovědnosti za to, že tento svět zdevastovali,“ píše Michaela Pexová na svém blogu.


Michaela Pixová (facebook.com)
Pixová mimo jiné píše:

Děti po celém světě se rychle probouzí do světa, kterému již nemohou věřit a ve kterém si přestaly připadat bezpečně. Skoro nic ze starých pravd, které jim dospělí donekonečna omílají, už neplatí. Proč chodit do školy, když jim starší generace budoucnost zničila? Jakou legitimitu má dnešní vzdělávací systém, který se v českém kontextu dosud nebyl schopen adaptovat ani na život v kapitalismu a rádoby demokracii, natož na to, aby děti připravil na hrozící kolaps současné civilizace a prohlubující se environmentální krizi? Jakou vůbec má legitimitu celý současný systém a ti, kteří stojí v jeho čele? A proč vůbec rodit nějaké další děti do světa ovládaného psychopatickými leadery, jimž na budoucnosti dnešní mladé nebo té ještě nenarozené generace absolutně nezáleží?


Celý text naleznete zde

60 komentářů:

PP řekl(a)...
20. března 2019 v 4:44  

Čiré zlo a nic jiného. Proč vydáváte, pane Komárku, články plné nenávisti vůči skupině obyvatel? Myslím si, že to není slušné ani v tomto, ironickém příkladě.

Taková bytost snad ani existovat nemůže, ne?

laimes řekl(a)...
20. března 2019 v 4:56  

pozoruhodné práce v tomto směru jsou od vladimíra uljanova,bohužel naděžda krupská s ním souhlasila pouze částečně a josif žugašvili ovlivněn svou výchovou a religiozním vzděláním věškeré práce uljanova o beztřídní a bezrodinné společnosti nechal zničit,stejně jako teoretické práce o výchově a vzdělávání v komunismu,dokud nezvítězí komunismus netřeba rodit říkal iljič jelikož jest to zbytečná námaha neb v permanentní revoluci budou lidé permanentně vybíjeni,tak proč to protahovat,dokud osud planety jest v rukou kapitalistů,nic se s ekologií ozitivního nezmění,mladí se proto musí zasadit i brzké vybudování komunismu

Ivo Mádr řekl(a)...
20. března 2019 v 7:36  

Podíl na znečištění planety Země: Čína 25%, USA 16%, pak Brazílie, Rusko, EU 10%. EU je lídr, ČR se také velmi snaží,..Studentské demonstrace se mají především obracet na patriarchy v Číně, USA,...
A to, že někdo nechce mít děti, je soukromou věcí každého z nás. Nedělejme z toho mediálně nějaké hnutí. Feministky se s tímto požadavkem musí obrátit na kolegyně v Indii, Brazílii, islámském světě.

PP řekl(a)...
20. března 2019 v 8:56  

25% čeho? Jaké části a z čeho? Všechno, co vyprodukuje člověk, je maximálně na úrovni jedné čtyřsettisíciny (0,0000025). Takže i kdybychom ze dne na den přestali produkovat CO2, přestali dýchat a všichni lidi by vymřeli, nestane se VŮBEC NIC.
Teploty si dál budou dělat, co budou chtít.
Nehledě na to, že se ukazuje, že množství CO2 je zásadně závislé na teplotě. Mikoli naopak.

Tak co se raději věnovat dětem a vysvětlit jim, že jediné, o co jde neziskovkám a aktivistům, je vyvolat nenávist k rodičům?

Michal Komárek řekl(a)...
20. března 2019 v 9:13  

Pane Pelikáne, tohle je nepochybně jedna z nejhloupějších konspiračních teorií. Názor na změny klimatu si samozřejmě mějte podle svého, ale v diskusi na ČŠ, se prosím vyhněte, podobným absurditám. Děkuji!

PP řekl(a)...
20. března 2019 v 9:55  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
PP řekl(a)...
20. března 2019 v 9:56  

Jestli to nevidíte, leccos se tím vysvětluje...

Pavel Doležel řekl(a)...
20. března 2019 v 10:32  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Ivo Mádr řekl(a)...
20. března 2019 v 11:06  

20. března 2019 10:32 - nic "závadného" tam od pana Doležela nebylo. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Michal Komárek řekl(a)...
20. března 2019 v 11:47  

Ivo Mádr

Jsem přesvědčen, že pan Doležel ví, proč jsem komentář odstranil. Na to téma jsme diskutovali už několikrát. Každopádně ale tady nebudeme rozvíjet "diskusi o diskusi". Děkuji!

Tajný Učitel řekl(a)...
20. března 2019 v 13:18  

Pelikán, co metan, také samovolně? Nezávislí klimatologové celého světa se vzácně shodnou na příčině právě probíhající změny klimatu. Vlády spíš řeší jak prognózy komunikovat obyvatelstvu, aniž by způsobily masovou paniku a chaos. Vy tady plácáte o přirozených cyklech jako zmatený bývalý pan prezident Klaus nebo velké děcko Donnie Trump, navzdory závěrům tisíců výzkumů. Co je to s vámi? Musíte být vždy v opozici většinovému názoru? Chápete význam toho, že k změně dochází skokově, nikoli pozvolna?

Existují reakce těch, kteří si nechtějí vlastní podíl na devastaci země připustit. Odmítání anebo konstatování, že je sice zle, ale nelze nic dělat. No a děti se domnívají, že něco dělat lze, jmenovitě přinutit papaláše k činům skrze pasivní odpor. Když se tak podařilo Gándhímu vyhnat Brity z Indie, nebo MLK prolomit segregaci ve státech, proč ne. Precedent existuje.

Pavel Doležel řekl(a)...
20. března 2019 v 15:00  

Pan Doležel neví, proč byl smazán. Nicméně evidentně nebyl sám.

Pane Komárku, jaké máte důkazy, že zvyšování globální průměrné teploty je důsledkem činnosti člověka? Mohl byste napsat přesně, co to je ta "globální průměrná teplota", která se údajně zvyšuje a vzhledem k čemu se zvyšuje?

Ale obecně rozumím tomu, že ke globálnímu oteplování jest povoleno se vyjadřovati pouze kognitivně nadpřirozeně nadaným klimatologům typu tajnýho. To je hned ta pravá sluníčkářská diskuse. Kucí a teď bábovičky.

PP řekl(a)...
20. března 2019 v 15:57  

Dogmata vítězí nad důkazy.

Nemáte argument. Totéž tajnej.

Jenom kvákáte ohraná dogmata bez jediné špetky vědomosti.

Anebo ne?
Máte něco, cokoliv, co by alespoň rozkývalo můj argument?

A tajnej - co s tím metanem? Poučte mě, prosím.

PP řekl(a)...
20. března 2019 v 16:17  

Přesně, jak jsem čekal. Takže nic, co?

PP řekl(a)...
20. března 2019 v 16:29  

Ještě jsem si dopočítal, jaký podíl na tom má česká republika. Takže pokud připustíme, že máme produkci CO2 desetinovou (spíše menší), oproti Spojeným Emirátům, jsme na desetině procenta, tedy jednom promile. Pokud to vložíte do předchozího čísla, rázem jsme na jedné čtyř set miliontině(!).

Kdybychom se zavázali to sundat o půlku (50%), ubrali bychom z celého systému jednu osmsetmiliontinu.

Což je setina milimetru oproti Mount Everestu.

Fakt máte pocit nějakého nějakého vlivu?

Michal Komárek řekl(a)...
20. března 2019 v 16:31  

Pane Doležele, ani Váš příspěvek, ani příspěvek pana Pelikána jsem nesmazal kvůli názoru na změnu klimatu. Asi jsem se v reakci na pana Pelikána nevyjádřil dost jasně - za tu hloupou konspiraci považuji jeho úvahu o neziskovkách a nenávisti vůči rodičům.

Diskusi o změnách klimatu s Vámi nepovedu, prostor na důkladný rozbor tu není a tak by diskuse nikam nevedla a rychle by se redukovala na spor lidí, kteří věří něčemu jinému.

Ale abychom si rozuměli: Alarmistické, náboženské ideologické pojetí změny klimatu, je mi v podobné míře podezřelé, jako dogmatické odmítání, že něco jako změna klimatu pravděpodobně probíhá a že by bylo dobré o tom, co nejvíc zjistit.

PP řekl(a)...
20. března 2019 v 16:31  

Až se zas vrátíte z nějaké ekologické demonstrace, přestaňte se divit svým účtům za elektřinu. Děláte si to sami. :)

PP řekl(a)...
20. března 2019 v 16:34  

Jistěže klimatická změna probíhá, jenže bez sebemenšího vlivu člověka. Jenom kolem sebe děláme bordel, to je všechno. Když jde o rozbalování ajfonu, tam demonstrantům ty tuny obalů nevadí.

Tajný Učitel řekl(a)...
20. března 2019 v 18:32  

https://www.theguardian.com/environment/2019/feb/17/methane-levels-sharp-rise-threaten-paris-climate-agreement

https://www.axios.com/climate-change-happening-faster-un-report-61569675-9834-4d2e-922e-f6095ae26caf.html

Co s tím má dělat to, jakým podílem se na tom bordelu podílí kotlinka nebo že lidé svým životním stylem produkují odpad? To je snad evidentní.

Tajný Učitel řekl(a)...
20. března 2019 v 19:44  

Pelikán, argumenty jsou tyto. Přirozené změny klimatu probíhají jinak než ty nynější, což lze dokázat, co bylo mnohokrát dokázáno, analýzou přírodních materiálů, které obsahují přirozený záznam klimatických změn a modely. Koncentrace skleníkových plynů v atmosféře skokově vystřelila v období průmyslové revoluce a míří nahoru tempem, které nemá obdoby za posledních 800 000 let. Sluneční energie zůstává v normě. Takže skokový nárůst skleníkových plynů a následný vzestup teploty. Jediná změna je lidská aktivita. Už? Míč je na vaší straně.

PP řekl(a)...
20. března 2019 v 20:07  

Tajnej, to nejsou argumenty, to jsou dogmata. To jsou důsledky naivního empirismu, který alarmistům dovoluje z louže vody rozeznat, jaký tvar měla ta věc, co roztála.

Pan profesor Bárta, egyptolog, to vysvětlil v jedné minutě své přednášky tak dobře a jasně, že byste to možná mohl pochopit.

https://youtu.be/7_1blay_J80?t=209

Tajný Učitel řekl(a)...
21. března 2019 v 7:41  

Koukl jsem na začátek přednášky. Zajímavé, v rozpětí stovek miliónů let je nynější oteplování marginální. No ano. A ve srovnání se žhavou koulí na počátku také. Zkuste hádat v čem je rozdíl. Lidé začali hovořit o problémech klimatu, aby vytlačili bankovní svinstva z médií. Jo. A proto problém neexistuje. Ještě něco?

PP řekl(a)...
21. března 2019 v 8:54  

Nepochopil, přecenil jsem. :(
Bývá zákonité, že bojovník za nerealizaci stanovení minimální hranice na ní nedosáhne...

Musím se opakovat - doufám, že učíte tajně.

PP řekl(a)...
21. března 2019 v 8:57  

Ještě jsem zkusil něco vyhledat na webech, které jsou pro trochu slabší. A ejhle - i tam se snažili. Tak zkuste. Třeba vám to docvakne.

https://www.novinky.cz/veda-skoly/272921-klima-se-za-poslednich-2000-let-soustavne-ochlazuje-dokazuji-vedci.html

PP řekl(a)...
21. března 2019 v 9:03  

I kdybychom tady čímkoli - náš vliv na globální teplotu není větší, než statistická chyba.
Z toho důvodu se tím nemáme vůbec zabývat.
Zabývejme se tím, jak přírodě neškodit.
Zabývejme se tím, jak minimalizovat škody.

Ale dovolit potomkům nenávidět své předky je prostě přes čáru.
A po tomto cíli jdou znovu a znovu veškeré organizace, které působí ve škole, ale školou nejsou.

Včetně MŠMT a ČŠI.

Myslím si, že tohle mazat netřeba, pane Komárku.

Michal Komárek řekl(a)...
21. března 2019 v 9:15  

Pane Pelikáne, to co tady už podruhé píšete, je absurdní konspirační teorie. Nekontaminujte diskusi na ČŠ podobnými nesmysly.

PP řekl(a)...
21. března 2019 v 9:20  

A jak byste pojmenoval toto?

"A proč vůbec rodit nějaké další děti do světa ovládaného psychopatickými leadery, jimž na budoucnosti dnešní mladé nebo té ještě nenarozené generace absolutně nezáleží?"

Tajný Učitel řekl(a)...
21. března 2019 v 11:09  

Pelikán,

zkuste to sám, neučíte-li tajně, pak jste jistě skvělý kantor. Zatím jen prohlášení typu tohle je tak a tohle tak není, proč, protože jsem to řekl já a vy jste hlupák. Chcete-li videa či přednášky, mohu vám jich sem nasekat jak Baťa cvičky. Jak se vy vypořádáte s obsahem, jaké argumenty máte?

PP řekl(a)...
21. března 2019 v 11:13  

Děkuji, tajnej.

Já argument dal - neexistuje důkaz o sebemenším vlivu činnosti člověka na globální teplotu planety.

Co máte vy? Konsensy? :)

Tajný Učitel řekl(a)...
21. března 2019 v 12:15  

Pelikán. Hodně vědců by vámi nesouhlasilo. Jejich argumenty jsou pro mne přesvědčivější, než vaše pompézní prohlášení.

PP řekl(a)...
21. března 2019 v 12:53  

Děkuji za potvrzení vaší víry. :)

Pavel Doležel řekl(a)...
21. března 2019 v 18:53  

Pane Pelikáne,

on tajnej nic jiného než víru nezná. Ale těžko mu to klást za vinu. To je jako bych se zlobil na dvoudeckovej hrníček, že mě opařil, když jsem do něj lil půllitr horké vody na čaj.

Pavel Doležel řekl(a)...
21. března 2019 v 18:55  

Tajnej, chybí jim tam zase předložka, hergot už. A to jsou to jen dvě věty.

Tajný Učitel řekl(a)...
22. března 2019 v 9:52  

Pavle, napsal jsem toho více, v pro mne cizím jazyce, než kdy vy podlézavých reportů vašim ajmerickým chlebodárcům. Ostatně, diskuse s vámi nebo pelikány nestojí za gramatickou korektnost. Chtělo by to také zamést před vlastním prahem.

PP řekl(a)...
22. března 2019 v 9:58  

Obdivuji vás. Sice trochu tajně, ale jak už, že? :)

Prosím, jestli dělám chyby v gramatice, klidně mě na ně upozorňujte. Jsem čistý matematik, takže vím, že má čeština má mezery.

Prosím, opravujte mé chyby v textu. Nevadí mi to a pokud se tajně zdokonalím, kdo mi to může zazlívat?

Když tedy nemůžete polemizovat s obsahem.

E.Kocourek řekl(a)...
22. března 2019 v 10:11  

Pane Pelikán, na to už klima-alarmisti přišli, že neexistuje důkaz ohledně změny teploty. Proto nyní mazaně varují před globální ZMĚNOU klimatu (dříve globální oteplení, ještě dříve globální ochlazení ...). ////

A uznejte sám, na změnu klimatu žádný důkaz nepotřebují. ////

E.Kocourek řekl(a)...
22. března 2019 v 10:14  

Předpokládám, že všichni ti Tajnýho vědci s přesvědčivými argumenty jsou špičkoví odborníci na kulturní antropologii. ////

PP řekl(a)...
22. března 2019 v 10:15  

Jistěže ne, ta se děje pořád a odjakživa. Jen je trochu jinak, že? Máme pocit oteplování, ale že se od 2007 planeta ochlazuje, toho si nikdo ve výstupech nevšiml.

Nemůže za to člověk, proto za to bude platit?

Kvaternion řekl(a)...
22. března 2019 v 10:22  

Ačkoli debata o změně klimatu na web o vzdělávání nepatří, je v tomto případě užitečná - kupříkladu agresivní iracionalita a lživé informace, kterými nás v tomto tématu zahrnuje Petr Pelikán, stavějí do příslušného světla i jeho vyjádření ke školství.

PP řekl(a)...
22. března 2019 v 10:25  

Která je lživá, prosím?

PP řekl(a)...
22. března 2019 v 10:27  

Vy byste byl možná schopen i uvěřit tomu, stejně jako "vědci", že je přelidněno, že?

E.Kocourek řekl(a)...
22. března 2019 v 10:27  

Nechte mě hádat, Kvaternion, jak vy poznáte lživé informace. Že je nechápete? Že se vám nehodí do krámu? ////

Pan Pelikán tvrdí, že neexistuje důkaz. Vy ten důkaz máte? Nebo máte jenom vaši klima-alarmistickou víru svatou? ////

PP řekl(a)...
22. března 2019 v 11:42  

Všem opravdovým zájemcům doporučuji knihu pana Kremlíka.

Předmluvu profesora Klause je možné přečíst zde.

Pavel Doležel řekl(a)...
22. března 2019 v 11:43  

To máte konce světa každého půlroku. Pak máte chemtrails. Pak máte přelidněnost. Pak máte konec patriarchálního systému, který se neosvědčil a proti kterému zuřivě bojují děti a ženy (tedy spíše "ženy"). Pak máte globální oteplování, proti kterému je třeba bojovat. Pak tu máme meteority, Májské kalendáře, Nostradama, nějakou tu babu "Jagu", která věští budoucnost. A na závěr se proti nám spiknou stroje.

A za tím vším je odpradávna co, milé děti? Inu ano - nekonečná lidská hloupost. A hloupnout nám mohou lidé proto, že se mají jako prasata v žitě. Nikdy v historii se tak dobře neměli a tak si místo starostí o přežití, o které se jim stará někdo jiný, pouštějí nervové zauzlení na výlety do bájných pohádkových říší a mystických tajemností. A pak to takto vypadá.

PP řekl(a)...
22. března 2019 v 11:46  

A pak hloupost z největších - čím víc vzdělaných (s papírem), tím pokročilejší společnost. :)

Kvaternion řekl(a)...
22. března 2019 v 13:10  

No je psina. Jeden odmítá vědu a doporučuje místo toho bláboly dvou ideologicky předpojatých laiků, druhý zase srovnává vědecký konsenzus s chemtrails, ačkoli jsou chemtrails naopak přesnou analogií popírání klimatických změn a vlivu člověka na ně - jenže když něco říká guru Motl, tak je to holt pravda a realita se mýlí. Doležel naštěstí neučí, Pelikán doufám také ne - to bychom rovnou mohli nahradit učitele astrology, homeopaty čio propagátory pití bazénové dezinfekce.

Tajný Učitel řekl(a)...
22. března 2019 v 15:17  

Pelikáne, všiml jste si toho oslovení, Pavle..?

Jinak spolu s Donaldkem pravíte, že je dnes ale zima, kdepak je to oteplování? Kvaternion, psina to je už od začátku. A tohle nám učí na školách. Pak se nedivme, že jsou děti zmagořené.

Kvaternion řekl(a)...
22. března 2019 v 17:24  

Tajný učitel: ono je to těžké, učitelé jsou obraz společnosti a je-li iracionální ta (což ukazují například volby z posledních let), lze to očekávat i u pedagogů. Iracionalita nakonec musí selhat, protože prostě není tak efektivní jako racionalita, jenže za jakou cenu?

Pavel Doležel řekl(a)...
22. března 2019 v 18:05  

No je psina? A co to je to "No"? Já že bych se taky zasmál.

Pavel Doležel řekl(a)...
22. března 2019 v 18:10  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel Doležel řekl(a)...
22. března 2019 v 18:11  

Kvaternion, tajnej, Komárek:

Teď už vám tady chybí jenom Lippmann. Až se dostaví, můžete se všichni dohromady globálně oteplit.

Kvaternion řekl(a)...
22. března 2019 v 18:29  

Ó, jaká demonstrace argumentační síly.

Pavel Doležel řekl(a)...
22. března 2019 v 19:13  

Díky.

PP řekl(a)...
22. března 2019 v 19:23  

"jen v zadní lavici výjimka - dva blbečci vedle sebe"

Tak nějak vás dva racionální vnímám. Tak jste se vyřádili a pouráželi, a co tak nějaký argument? Věříte v placatou zemi a jste racionální. :D

Kvaternion řekl(a)...
22. března 2019 v 19:57  

Pane Pelikáne, opravdu máte pocit, že nás zajímá "vnímání" někoho, jehož názory jsou zhruba na úrovni cargo kultu? Pokud ano, buďte ujištěn, že nikoli. Stejně jako nás nezajímá, co si myslí, řekněme, popírači evoluce.

Michal Komárek řekl(a)...
22. března 2019 v 20:24  

Pánové, už to stačí, ne? Předevčírem jsem tu odmítl vést diskusi o změnách klimatu s panem Doleželem s tím, že tu pro ni není prostor a brzy se tak zredukuje na pouhý spor zastánců různých přesvědčení. Vy přidáváte ještě urážky, ponižování... Vážně to nikam nevede, co myslíte?

PP řekl(a)...
23. března 2019 v 2:49  

Tak teď už rozumím - vy nerozumíte tomu výpočtu! :D

Unknown řekl(a)...
25. března 2019 v 9:39  

Hádají se tuodhaduji samí pánové. Asi je podráždilo, že tento článek napsala žena. Nicméně JAKÝKOLI důvod - manévr, který přiměje psychopaty, kteří nám vládnou cítit aspoň trocu zodpovědnosti za poddáné(nic jiného nejsme) je dobrý!! A když to napíše žena, kohouti se durdí...

Unknown řekl(a)...
25. března 2019 v 9:40  

Nějak se mi podařilo okomentovat jako nějaký "uhnout"- viz předchozí...try technologie... Rváčkazvesela

Petr Portwyn řekl(a)...
25. března 2019 v 21:31  

Článek je ve své podstatě lživý.
Bouří se totiž děti ve společnosti, která už dávno není patriarchální.
Ve společnostech, které patriarchální zůstávají, se tyto demonstrace nekonají.

Což slečna autorka a) neví, tedy je hloupá, b) ví a vědomě manipuluje.

I když vlastně, jak bylo vysvětleno o komentář výše, jako muž nemám právo kritizovat ženu - muži morálně nadřazenou bytost. Tedy bílému heterosexuálnímu muži, samozřejmě ;o)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.