Pro svobodné školy nemáme mentalitu, říká jediný český učitel v Summerhill

pondělí 4. února 2019 ·

„Na standardních školách učitel často hledá chybu u sebe. ‚Proč mi ty děti odcházejí? Proč na hodiny vůbec nechodí? Co mám udělat lépe, jak udělat výuku zábavnější?‘ a tak podobně. To jsou otázky, kterým jsem se nevyhnul ani já. Je ale třeba si uvědomit, že chyba nemusí být ve mě. Když bylo třeba venku hezky, tak byly všechny děti u bazénu,“ popisuje pro server iDNES.cz David Yilma, jediný Čech učící na „svobodné škole“ Summerhill.


David Yilma (eduin.cz)
Podle Yilmy se však děti „neflákají“ v tom pravém slova smyslu. Často si třeba čtou nebo se učí sami, se svými spolužáky i staršími dětmi. A díky internátnímu systému se tak učí prakticky pořád, nejen v hodinách.

David Yilma uznává, že pro člověka, který prošel standardní školou, je velmi těžké takový styl výuky demokratických škol přijmout. U nás by podle něj měla pravděpodobně malou šanci na úspěch. Nejen z legislativních důvodů, ale i kvůli přístupu lidí ke svobodnému či internátnímu typu vzdělávání.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
4. února 2019 v 13:44  

Nějaké takové "školy" v Čechách jsou. Dělá se to tak, že rodiče dají dítě do domácího vzdělávání, pak se spolu dohodnou a jeden z nich je vzdělává tímto způsobem v tzv. komunitní nebo sdružené škole. Částečně tohle splňují i ScioŠkoly, ne?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.