Brněnští vědci budou zkoumat každodenní chod škol v době socialistického Československa

pátek 1. února 2019 ·

Vědci z Mendelovy univerzity (MENDELU) v Brně se budou zabývat každodenním životem středních odborných škol v bývalém socialistickém Československu. Mají záměr promluvit s desítkami bývalých učitelů, bádat budou i v archivech. Tříletý projekt podpořila Grantová agentura ČR. Dle vedoucího projektu Michala Šimáně z Institutu celoživotního vzdělávání MENDELU se tématu od sametové revoluce v podstatě nevěnovala pozornost. Informují Novinky.cz.


Michal Šimáně (mendelu.cz)
„Hlavním cílem je prozkoumat a popsat každodenní život střední odborné školy v období socialistického Československa, jelikož pamětníci z této doby pomalu mizí. Pamětníků z řad učitelů SOŠ se budeme ptát nejen na fungování této školy, ale i na jejich tehdejší život a práci," vysvětlil Šimáně.

„O tom, jakým způsobem bylo školství v té době formováno, jakým způsobem učitelé naplňovali režimní požadavky, ovšem téměř 30 let od sametové revoluce mnoho nevíme. Systematický historicko-pedagogický výzkum tohoto období u nás totiž v podstatě neexistuje," uvedl Šimáně.



Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
1. února 2019 v 17:31  

Není na to trochu pozdě? Po třiceti letech?

Vidím aktuálnější problém. Znají vědci vůbec každodenní život škol v současnosti?

Ivo Mádr řekl(a)...
2. února 2019 v 17:18  

Výuka matematiky byla náročnější a na vyšší úrovni než dnes. Dnes si nedovolím dát čtvrtletní práci z doby před 30 lety. Pokud opomenu tzv. "výchovné cíle" , povinné IVP jednou měsíčně a komunisticky formulované zadání slovních úloh, povinné připomínky komunistických výročí a buzeraci ze strany soudružky ředitelky, tak to vcelku šlo. Matematika šla učit, v humanitně zaměřených předmětech to bylo mnohem horší. Ty jsem naštěstí neučil. Po třiceti letech se už ale některé nepříjemné věci ztrácejí v mlze a mnohdy si již ani nevzpomenu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.