Umělkyně pověsila na univerzitu znepokojující plakáty, SPD spílá studentům

úterý 29. ledna 2019 ·

Pět velkoplošných plakátů, které visí na budově ústecké Fakulty umění a designu, vyvolalo v posledních dnech velké diskuze na sociálních sítích. Na plakátech je pětice textů: „Když vraždili Židy, mlčel jsem..., Když vyháněli Němce, mlčel jsem..., Když mlátili Romy, mlčel jsem..., Když odmítali uprchlíky, mlčel jsem..., Když přišli pro mě, už všichni mlčeli.“ Tématu se věnuje iDNES.cz.


Jde o parafrázi výroku německého teologa a jednoho z nejvýraznějších protestantských odpůrců nacismu Martina Niemöllera, který v několika verzích pronesl: „Když přišli nacisté pro komunisty, mlčel jsem - nebyl jsem přece komunista. ... Když zavírali sociální demokraty, mlčel jsem - nebyl jsem přece sociální demokrat ... Když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mohl ozvat.“

„Nesmyslná hesla si vyvěsili studenti univerzity v Ústí nad Labem. Další z důkazů, že náš vzdělávací systém je na tom opravdu špatně. Univerzity chrlí ročně stovky ‚odborníků‘ na gender, neziskový sektor či dotace, ale studentům chybí základní vědomosti a také kritické myšlení. Měli by se stydět (studenti) a jejich profesoři s nimi,“ stojí například na facebookovém profilu SPD.

K diskusi se vyjádřil také děkan Fakulty umění a designu Pavel Mrkus: „Každé historické i současné umělecké dílo má být nejen odborně interpretováno, ale také reflektováno veřejností. Dílo s vysokým etickým apelem pak očekává nejen reflexi kultivovanou společenskou diskusí, ale i napříč veškerým spektrem úrovní místní society. Tomuto dílu se podařilo nejen odhalit na jedné straně mělkou a nebezpečnou těkavost sociálních sítí, ale na druhé straně i hlubokou propast v porozumění a výkladech základních dějinných traumat, které stále ovlivňují současný bolestný stav duše střední Evropy a v jejím rámci i nelehký každodenní život obyvatel České republiky a především jejích příhraničních oblastí. V tomto ohledu dílo „Když…“ beze zbytku představuje současné umění v jeho nejlepší formě.


Celou zprávu iDNES naleznete zde
Celý text děkanova prohlášení naleznete zde

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
29. ledna 2019 v 12:00  

Odhaduji, že umělkyně si nepřeje, aby veřejnost mlčela, až si pro ni přijdou. Mohu umělkyni v tomto ohledu uklidnit. Až si pro ni přijdou (od Chocholouška), veřejnost nebude mlčet. Veřejnost bude nadšeně tleskat. ////

Je ale možné, ba dokonce pravděpodobné, že současnému umění v jeho nejlepší formě nerozumím ani za mák. ////

soumar řekl(a)...
29. ledna 2019 v 18:59  

Politika na univerzitu nepatří.

Tajný Učitel řekl(a)...
29. ledna 2019 v 20:08  

„Když vraždili Židy, mlčel jsem..., Když vyháněli Němce, mlčel jsem..., Když mlátili Romy, mlčel jsem..., Když odmítali uprchlíky, mlčel jsem..., Když přišli pro mě, už všichni mlčeli.“

Tesat.

soumar. Pozdě. Měl jít kázat v listopadu 89, ve srpnu 69, v roce 39 a tak. Třeba by dnes byla ta společnost jiná, lepší.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.