Srovnání platů učitelů nebo autonomie škol – témata Přehledu informací a zajímavostí ČŠI

sobota 12. ledna 2019 ·

„Publikační řada „Indikátory“ přináší údaje o zdrojích ve vzdělávací oblasti, včetně věku učitelů a ředitelů, jejich profesní zkušenosti, zastoupení žen mezi pedagogy, počtu žáků ve třídě, pracovních úvazků pedagogů apod. Aktuální vydání se týká mezd pedagogů definovaných jako průměrná hrubá mzda vzdělávacího personálu podle oficiálních zdrojů, a to po odečtení zdravotního a sociálního pojištění, před daňovými srážkami, včetně zdravotních a penzijních příspěvků a dalších prémií a benefitů. Přehledná informace se týká pedagogů v předškolním vzdělávání a na 1. a 2 stupni základních škol na začátku jejich kariéry, po 15 letech praxe a na příjmovém vrcholu. Trendy jsou zachyceny jako index vztažený k roku 2005,“ - srovnání platů učitelů je jedním z témat nového Přehledu zahraničních informací a zajímavostí ČŠI.


Do jaké míry jsou vzdělávací systémy decentralizované a co to znamená pro školy?

„Školní autonomie je dnes široce diskutovaným a oblíbeným tématem, mnohdy je však sporná. Mnoho vzdělávacích systémů míru školní autonomie zvýšilo v naději, že dosáhnou lepší adaptaci na lokální potřeby. V některých zemích však zvýšená autonomie vedla k většímu tlaku na školy a zúčastněné subjekty. Úspěch ve školní autonomii předpokládá respektování několika zásad: silný národní rámec a jasná strategická vize; dobře uzpůsobené školicí programy pro učitele a ředitele; pevný zodpovědnostní mechanismus; vytvoření kooperujícího prostředí – mezi školami a uvnitř škol.“


Celý přehled ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.