Ples Univerzity Karlovy sponzoruje Agrofert. Proč? ptají se pobouření studenti

čtvrtek 24. ledna 2019 ·

Nenuťte nás stydět se za naši alma mater, píší v otevřeném dopise rektorovi Univerzity Karlovy studenti 2. lékařské fakulty. Pobouřil je seznam sponzorů univerzitního plesu. Mezi sedmi hlavními partnery je i holding Agrofert, který je ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše. Studenti jmenovali několik důvodů, proč s tím nesouhlasí, a žádají vysvětlení. Univerzita však dala najevo, že pro jejich výtky nemá pochopení. Podle informací Aktuálně.cz dosahuje sponzorský příspěvek několika desítek tisíc korun.


"Andrej Babiš je usvědčený spolupracovník StB, majitel mediálního impéria, jehož prostřednictvím ovlivňuje denní tisk, a trestně stíhaná osoba. Mimo to je holding Agrofert v současné době vyšetřován Evropskou komisí pro podezření ze střetu zájmů premiéra Babiše v souvislosti s evropskými dotacemi, což je proti právním předpisům Evropské unie," jmenují studenti v otevřeném dopise rektorovi Tomáši Zimovi důvody, proč podle nich není vhodné, aby reprezentační ples univerzity sponzoroval Agrofert.

Pochopení pro jejich výtky však nemá univerzita ani sám rektor. Rektor pro Aktuálně.cz dodal, že ani on ve sponzoringu Agrofertem problém nevidí. "Když se podíváte na řadu akcí po České republice, tak tam bude Agrofert jako sponzor také. Jde o standardní, normální sponzorskou smlouvu. Je úplně stejná jako s bankami, ČEZ nebo advokátními kancelářemi a dalšími," řekl Zima, jehož nevole studentů překvapila.


Celý text naleznete zde

10 komentářů:

laimes řekl(a)...
24. ledna 2019 v 11:16  

jestli mají charakter neměli by na ten ples jít a demonstrovat v předsálí

tyrjir řekl(a)...
24. ledna 2019 v 11:36  

Kolik těch studentů z 2. lékařské fakulty UK vlastně je? Dva,tři ... pět.. všichni?

Michal Komárek řekl(a)...
24. ledna 2019 v 11:44  

Text otevřeného dopisu a další informace naleznete zde:

https://www.facebook.com/2.lekarska.fakulta.UK/posts/httpswwwlf2cuniczaktualityprednaska-prof-grahama-daviese-therapy-of-primary-immu/1658154507539921/

Pavel Doležel řekl(a)...
24. ledna 2019 v 12:04  

Nechápu souvislost mezi vyšetřováním vlastníků a sponzoringem. Kádrují studenti rovněž ostatní sponzory? Nechci jsmenovat, ale část sponzorů má absolutně nepřehlednou vlastnickou strukturu, která vede daleko mimo ČR až k nějakým fondům. Takže je klidně možné, že některé ze sponzorů vlastní třeba Putin, Asad, nebo lidé napojení na obchod se zbraněmi. Neprůhledná vlastnická struktura sponzorů studentům nevadí? To považuji za pokrytectví.

Andrej Babiš nebyl usvědčen z žádného trestného činu. Vyšetřování korunových dluhopisů už bylo zastaveno, jako nedůvodné. Vyšetřování Čapího hnízda je v procesu, ale tam páchat trestný čin buď podvodu, nebo korupčního jednání. To, co se mu snaží přišít - že tím, že společnost účelově vyvedl z konsorcia, aby dosáhl na dotace, to nemůže být trestný čin. Pokud v žádosti nelhal a ani nikoho nepodplácel, nemůže se nyní EU domáhat toho, že mu poskytla dotace na základě pravdivých informací a že si teď vzpomněla, že tam zapomněla vložit další podmínku. To je s prominutím blbost EU. A vůbec tyto dotace do soukromých podniků jsou ekonomickou zrůdností. To ale není vina Babiše. A pokud jde o členství v seznamech STB, rovněž nejde o trestný čin. Adrej Babiš pouze žádal soud, aby byl vymazán ze seznamů, neboť tam byl podle svého mínění, veden neoprávněně jako spolupracovník, a soud nejprve jeho žádosti vyhověl, ale odvolací soud nikoliv. Skutková podstata trestného činu je prázdná. Jen to dává nominálním mozkům možnost se pohoršovat, podobně jako nad Nohavicou a dalšími.

Není mým cílem bránit Andreje Babiše před oprávněnými výtkami, ale taky mě nebaví, jak se okopávači kotníků snaží neustále někde cokoliv vyhrabat a udělat z toho velkou kauzu. Připadá mi to už trapné.

Pavel Doležel řekl(a)...
24. ledna 2019 v 12:10  

Je smutné, že se jedná o budoucí lékaře a otázkou je jejich motivace. Snaží se zviditelnit? Snaží se získat nějakou politickou moc? Jde o vnitropolitický boj Karlovy Univerzity? Nebo jde jen o neschopnost mlčet v tak morálně principiální věci? Pokud to poslední, pak se obávám, že se jedná o nominální mozky, jejichž hlavním cílem je dodávat si domnělé morální velikosti veřejnou deklarací vlastního pohoršení. Proč neřešili celou situaci dříve? Proč ji neřešili neveřejně s aktéry? Když jim to tedy tak zásadně vadí. Ach bože, sluníčka naše milá. Zase šaráda trapnosti.

tyrjir řekl(a)...
24. ledna 2019 v 12:23  

Nemyslím, že by si premiér Babiš nebo Agrofert předplatili takhle hloupou poropagandu v Aktuálně.cz. Premiér Babiš se, myslím, může jen usmívat, jak hloupě Aktuálně.cz svým okopáváním kotníků přispívá růstu jeho preferencí.

Tajný Učitel řekl(a)...
24. ledna 2019 v 14:18  

Studentům fandím a držím palce. Konečně jsou po nějaké době opět slyšet.

Jiri Janecek řekl(a)...
24. ledna 2019 v 15:54  

No, v devadesatych letech sponzoroval nektere akce UK Chemapol…

My meli ale jeste to bolsevicke uvazovani, takze nam nejake stbactvi nevadilo… A dokonce ani tehdejsim moralnim gigantum ne...

Pavel Doležel řekl(a)...
26. ledna 2019 v 12:56  

Tajnej, držím vám palce, ať vám to vyjde.

PP řekl(a)...
26. ledna 2019 v 14:27  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.