Český učitel bere třikrát méně než kantor v Rakousku. Za stejnou práci

pátek 11. ledna 2019 ·

Učitelům má letos na výplatnicích přistát desetiprocentní navýšení platu v tarifu a pětiprocentní navýšení do nenárokové složky. Do března ale reálně uvidí zmíněných deset procent, zbytek mohou ředitelé rozdávat až poté, co dostanou peníze od krajů a obcí. V zahraničí mají ale učitelé někdy i trojnásobný plat oproti českým poměrům. Připomíná iDNES.


František Dobšík (repro ČT)
Školské odbory chtějí pro následující rok navýšení platů učitelů o dalších patnáct procent. Stojí za nimi čísla z okolních i dalších evropských zemí. „V poměru kupní síly a platu učitelů například v Rakousku nebo Německu je nepoměr výrazný,“ říká předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Čísla ukazují, že jestli se mají čeští učitelé platově přiblížit například Rakousku, musely by se platy každoročně zvedat o patnáct procent po osm let za sebou.

Odboráři srovnávají české výplatní pásky pedagogů také s některými dalšími evropskými zeměmi, které dosahují při mezinárodních hodnoceních v přírodovědné, matematické a čtenářské gramotnosti obdobného počtu bodů. Český učitel je v úrovni toho, co naučí, zcela srovnatelný s kolegy z vyspělých zemí Evropské unie. U platu tomu tak ale není.


Celý text naleznete zde

15 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
11. ledna 2019 v 10:10  

"Peníze na školství" je velmi dobré předvolební heslo :-| Ovšem při růstu platů by se mělo říct i to, že bude nutné (nejlépe nekvalitní) učitele propouštět a že o tom bude rozhodovat ředitel :-) To se moc učitelům líbit nebude, protože si jich dost tak trochu v tom smrádečku libují a prdí na to...

BP řekl(a)...
11. ledna 2019 v 13:24  

Jasně, pane Keršlágere, stejně tak, jako na to prdí už 30 let všechny polistopadové vlády. To je jen odezva.
Každý můj lékař mi připomíná, že mám pracovat jen do výše svého platu.

laimes řekl(a)...
11. ledna 2019 v 13:45  

český učitel má stejný plat jako německý či rakouský,to že jsou u nás jinak nastveny přijmové relace je věc druhá,náš dělník je také na třetině toho německého ale má stejně jako český učitel

laimes řekl(a)...
11. ledna 2019 v 13:51  

pravdu dí kolega keršláger,i já říkám že není problém,aby učitel měl 51 litrl,ovšem při plné aprobovanosti,při úvazku min 25 hodin,při absolvování vš ped studia mgr,při znalosti angličtiny c1.....tak co kolegové,představili jste si vaši sborovnu? a kolik z vás ,si myslíte,že by těch 51 litrů mělo?

laimes řekl(a)...
11. ledna 2019 v 13:55  

bp/ zřejmě se onen muž domnívá ,že jste na tom platově stejně: obvoďák 70litrů,odborný 100,a pan primář 120,falíruje to ta +/- 10

Jana Maříková řekl(a)...
11. ledna 2019 v 14:18  

Ad laimes - splňuju a překračuju - mám nárok na 50 tisíc? I učitelka na prvním stupni musí mít C1? A co když má někdo C2 z němčiny - dostane dalších 10 tisíc? A další jazyk hodí kolik? Nevím jak u vás, ale znám velmi málo učitelů, kteří se "flákají". A k těm lékařům - velký rozdíl mezi námi a nimi je ten, že si nekálí do vlastního hnízda. Takže mají odpovídající platy.

mirek vaněk řekl(a)...
11. ledna 2019 v 16:10  

Když bude učitel slušně zaplacen, bude si moct ředitel vybírat ty kvalitní a nekvalitní kopnout víte kam.
To je příčina a následek. Školství není fabrika, kde větší výroba = víc peněz.
Ve školství pracovitý učitel = dřívější invalidita a chudoba. Vyplatí se učit a vydělávat jinde.

BP řekl(a)...
11. ledna 2019 v 16:50  

Souhlas s vámi, Mirku, šetřím si už síly na domácí výuku. Kde mě to naplňuje a baví, protože to baví i mé žáky. Ve škole je to už jen "házení perel sviním".

Tajný Učitel řekl(a)...
11. ledna 2019 v 17:09  

Přidat všem a počkat. Kvalita přijde. Kvalitnější relax, méně existenčních starostí rovná se více pohody a lepší učení.

laimes řekl(a)...
11. ledna 2019 v 18:00  

maříková/jestli spňujete gratuluji,jednací jazyky eu jsou angl+fra+něm takže místo angl něm může být, za druhý jazyk vám nikdo nic nedá,školství není pojišťovnictví abychom měli bonusy a malusy,
já netvrdím,že se čeští kantoři flákají,já tvrdím,že mají slabé kompetence na takový plat

Pedagogická komora řekl(a)...
11. ledna 2019 v 20:45  

Pokud si přečtete diskuzi na iDNES, zjistíte, že tím nesmyslným přepočtem na paritu kupní síly a srovnáním s Rakouskem apod. udělaly školské odbory učitelům jen ostudu...

Pavel Doležel řekl(a)...
11. ledna 2019 v 20:52  

Jako ekonom jsem se přesně chtěl ptát kdo a jak to přepočítával na paritu kupní síly. Tak tedy kdo a jak? Moc mi to totiž nesedí s dřívějšími ekonomickými studiemi, které jsem četl.

Pavel Doležel řekl(a)...
11. ledna 2019 v 20:57  

Paní Maříková, domnívám se, že platy se neřídí tím, kdo si jak kálí do vlastního hnízda. Pokud jde o platy v Rakousku, či Německu, je zásadní otázkou, na kterou je třeba si (pokud jde o ceny, včetně ceny práce) odpovědět, je otázka, jak je možné, že luxusní Mercedes stojí ve stejné výbavě o nějakých 50% více, než luxusní Škoda Superb a co určuje to, že zákazníci si rádi připlatí. Až budeme mít zodpovězenu tuto otázku, pak se začneme přibližovat i k vysvětlení, proč jsou u nás platy o tolik nižší, než v Německu/Rakousku. Pokud jde o lékaře, tak tam jsem vysvětlení psal nedávno do jedné z diskusí.

laimes řekl(a)...
12. ledna 2019 v 7:56  

naše platy srovnatelní s německem jsou pouze v profesích právník,vyšší manager a lékař,tak to jsou top profese 2-3x prům platu,německý učitel se pohybuje na 90% prům platu,přičemž mezi uč zš a sš je 20% rozdílu,zásadní rozdíl korelace mezi námi a německem je v dělnických (řemeslnických) mzdách které tvoří 50-60% prům platu, u nás je stále preferovaná dělnická třída jako tomu bylo za socialismu

laimes řekl(a)...
12. ledna 2019 v 8:18  

mirek vaněk / ředitel si nevybírá mezi kvalitní/nekvalitní,jeho parametry jsou :1/může mne v blízké budoucnosti ohrozit 2/bude držet hubu a krok 3/kolik mě bude stát=vyplatí se mně?

ideální složení sborovny: 3 elévové co do dvou let odejdou,3 důchodci,5předdůchodců,15 husákových dětí (z nich 10 musí makat za všechny)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.