Ubrat neziskovkám, přidat učitelům. Poslanci navrhují přesuny v rozpočtu za 30 miliard

středa 5. prosince 2018 ·

Vzít peníze některým neziskovým organizacím a přidat je postiženým lidem či zrušit slevy na jízdném a peníze dát učitelům. To jsou některé z poslaneckých návrhů na změny ve státním rozpočtu. Informují Novinky.cz.


Dominik Feri (psp.cz)
Podle Dominika Feriho (TOP 09) by se mělo odebrat pět miliard korun ministerstvu dopravy z peněz na slevy jízdného. Jednu miliardu by dal vysokým školám a zbylé čtyři miliardy na regionální školství. „Sněmovna vyjádřila jasnou vůli více investovat do školství a dle mého názoru se školství nepodporuje slevami na jízdném,“ komentoval Feri.

Do školství by se mělo přidat i podle Františka Váchy (TOP 09). Navrhuje přesunout tři miliardy korun ze státního dluhu na platy učitelů. „Vláda slíbila navýšení platů o 15 procent od září. Jednalo se o plané sliby a k navýšení nedošlo a vláda ho odsunula na leden 2019. Navrhuji kompenzovat několikaměsíční výpadek,“ vysvětlil Vácha.


Celý text naleznete zde

16 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
5. prosince 2018 v 10:48  

Co třeba ubrat obraně a prezidentské kanceláři a přidat učitelům. Neziskovky jsou potřebnou a nenahraditelnou součástí každé oligarcho-demokracie.

Ivo Mádr řekl(a)...
5. prosince 2018 v 10:57  

To je velmi "kacířské" vyjádření - "ubrat obraně". Ty 2% z HDP na armádu budou i kdyby se mělo učitelům ještě ubrat. V tom s Vámi pane Tajný souhlasím a to včetně prezidentské kanceláře. Ne všechny neziskovky v tomto státě však plní celospolečenské zadání. I zde je nutno provést selekci.

laimes řekl(a)...
5. prosince 2018 v 13:18  

proč přidávat učitelům , když pracují stále hůře a hůře?

poste.restante řekl(a)...
5. prosince 2018 v 15:29  

Proč přidávat soudcům, když některé kauzy trvají i 16 let a více.
Za tu dobu školství vyprodukuje absolventa.

Proč obědy nemajetným dětem administrovat prostřednictvím neziskovek?
To je snad práce pro úředníky státu.

Proč přidávat "učitelům"?
Protože za peníze z klubu okresního přeboru se nedají najmout prvoligoví hráči.
Takže pokud někdo chce do škol získat kantorskou první ligu, musí mít v pokladničce víc, nežli jen drobné. A pak ať klidně nás zastaralé a "mariotereziánské" učitele vyhodí. Aspoň nás přinutí jít někam jinam a polepšit si. :-)

A vůbec, jak se pozná, že učitelé pracují "hůře"?
Snad ne podle znalostí žáků.
To potom když přibývá obézních dětí, tak by pediatři měli peníze vracet, ne?

laimes řekl(a)...
5. prosince 2018 v 15:49  

"A vůbec, jak se pozná, že učitelé pracují "hůře"?
Snad ne podle znalostí žáků."
jistěže,žák jest produkten jejich práce
"Protože za peníze z klubu okresního přeboru se nedají najmout prvoligoví hráči."
kromě první ligy máme i druhou,třetí,okresní přebory aj.takže do těch 16 klubů=16 elitních škol není problém sehnat špičkové hráče,ale proč by měl mít pepa novák v okresním přeboru plat ronalda?
"A pak ať klidně nás zastaralé a "mariotereziánské" učitele vyhodí. Aspoň nás přinutí jít někam jinam a polepšit si. :-)"
a kam byste šel,kdo by vás kde mimo školství vzal ,vybírat si může absolvent v práglu ale ne padesátiletý matador v pohraničních kroubelicích, a 8-10 let do penze je sakradlouhá doba! :-)

poste.restante řekl(a)...
5. prosince 2018 v 17:05  

kam byste šel,kdo by vás kde mimo školství vzal
Právě teď mám v mailu doma dvě finančně zajímavé nabídky. Ale bylo by to buďto s dojížděním, nebo přestěhováním do Brna. Jsem ajťák se zkušenostmi z fabriky i úřadu, z ICT, bezpečnosti, logistiky, řízení projektů.
Jasně byla by to pruda, začínat někde z nuly, ale ještě pořád strach nemám.
A za pět let, až děti odrostou školním lavicím, vezmu klidně třeba po Svěrákově vzoru místo třeba ve skladu, nebo sběrném dvoře. O sebe fakt strach nemám. To je první krok k tomu, aby byl člověk z práce otrávený. Začít se bát o místo.

žák jest produkten jejich práce
To je blbost, nehodná myslícího člověka. Pak by obézní pacient musel být produktem práce obvoďáka a pacient s protézou ve čtyřiceti produktem práce zubaře.
Žák, to není rohlík a učitel není pekař.

proč by měl mít pepa novák v okresním přeboru plat Ronalda
Však on ho také mít nebude. :-)
Ale když chcete s týmem z okresního přeboru hrát aspoň krajskou ligu, musíte to zacvakat. No a když nedáte prašule, tak se nedivte, že do toho svého klubu seženete leda tak pár čutálistů, kteří si chodí dvakrát týdně kopnout do mičudy a pak na dvě, tři dvanáctky v hospodě u hřiště.
Otázka zní. Chcete, aby naše školy postoupily do vyšší soutěže?
Pokud ano, tak se připravte, že to bude něco stát.
Když nedáte, tak nekafrejte a buďte rád za ty, co ještě neodešli jinam.

BP řekl(a)...
5. prosince 2018 v 19:25  

Pane Laimes, nebuďte pořád tak zahořklý.
Mě vyhazují ze školství 4 roky před důchodem. Nebyl jste jen vy postižen. Beru to jako výzvu. Už se mi ozvali z Dáme jídlo (roznáška obědů a večeří), z nějakých kanceláří mě také zvou na pohovor. Do února mám čas. Ale stejně si plánuji po 35 letech ve školství 14-měsíční pauzu na ÚP.

laimes řekl(a)...
5. prosince 2018 v 21:08  

BP/to není zahořklost ale drsná zkušenost tří let ročních úvazků-záskoků bez prázdnin a tří let nezaměstnanosti na úp

laimes řekl(a)...
5. prosince 2018 v 21:15  

poste rest/
1/ mluvím u věk kategorii 50+,ale je docela možné ,že se o vás, jako o ajťáka v 55 letech firmy perou,tak to jste šťastná výjimka
2/nikdy nemůžete mít pouze extraligu a pouze extraligové hráče
v každé profesi jsou sovové-blažejové-cvachové-sovové junioři

poste.restante řekl(a)...
5. prosince 2018 v 22:26  

mluvím u věk kategorii 50+
Samozřejmě, že si rozumíme. Ale formuloval jste své věty tak, že mohly být pochopeny osobně, tak jsem v tom duchu odpověděl. :-)
Obecně máte sice pravdu, ale jestli kantoři - padesátníci uvažují o změně profese, tak TEĎ je ten správný okamžik. Jinak už to bude jen o čekání na důchod.

pouze extraligu a pouze extraligové hráče
Nejde přece o extraligu. Jde o jakýkoliv posun k lepšímu.
Pochopte, že i kdyby hned teď došlo k navýšení kantorských platů třeba o 30, nebo i 50 %, tak i tak bude trvat hodně let, než začnou o tuhle profesi mít zájem i jiní zájemci, nežli nadšenci, nebo outsideři.
Bez toho navýšení ale ke zlepšení prostě nedojde.
Nebo Vy snad znáte důvod, proč by třeba třicátník ajťák měl dnes jít pracovat do školství?
A nespouštějte zase ty své tirády o trhu a "normálním" stavu. Jsou země, kde alespoň část těch nejlepších ve školství pracovat chce.

laimes řekl(a)...
5. prosince 2018 v 23:23  

1/nebudu vám bát vaši naivitu o tom,jak se o padesátileté kantory všude perou,
2/na pracáku je spousta kvalitních kantorl s praxi a věřte,že mnozí z nich by dělali i za méněmpožadavky na výši platu se mění s délkou pobytu na úp
3/nevím odkud se bere ta mantra,že když zvýšíme plat absolventům,že se do školství pohrnou,stát nikdy nenůže platově konkurovat soukromé sféře (např bance či korporátu),nemluvě o tom,ža z absolventa se ten kvalitní kantor stane až po určitých letech,
4/"Nebo Vy snad znáte důvod, proč by třeba třicátník ajťák měl dnes jít pracovat do školství?" znám,ne každý absolvent chce do prahy,když má v pohraničí po rodičích barák,proš si brát v praze hypotéku?jako ajťík se tu taky neuživí,ten kluk by klidně spravoval ve škole sít a učil 6 hodin programování,jenže ředitel neví jak mu to proplatit,problím není ve výši částky ale v systému,on ten ajťák si kromě té školy ,bydělává spravcováním pokladen eet hispodským a ještě doma opravije počítače,takže ono to všechno není o množství peněz ale o systému

BP řekl(a)...
5. prosince 2018 v 23:58  

Laimes, po 11,5 letech práce na dobu určitou na dvou školách jako zástup za MD končím v 60 letech čtyři roky před starobním důchodem. Už 11,5 roku denně dojíždím z krajského města do menších měst (autobusem 100 - 112,- Kč každý den), byla jsem dva roky pouze na částečném úvazku, takže k tomu soukromě pořád učím doma a v soukromých jazykovkách za hubičku, abych pokryla ztrátu z jízdného. Prázdniny? Ten pojem moc neznám. Od r.1988 jsem o prázdninách pracovala buď pro cestovní ruch nebo jsem doučovala propadlíky, učila cizince česky aj. Dovolená? Po 18 letech letos týden v Zakarpatské Rusi.
Totálně unavena a znechucena odcházím ze školství na pracák. Žádných slušných peněz se po 35 letech služby nedoživší.
Už 21 let žiju v nejistotě, zda budu mít práci ve školství, či ne, a proto mám 3 ŽL a neustále udržuji vedlejšáky. Zkoušela jsem 2 roky pracovat jen jako OSVČ, když nic nebylo. Žádný med to není a ani o penězích to nebylo.
Do předčasného důchodu nemohu jít, dostala bych mizerný důchod až o 5000,- měsíčně méně.

poste.restante řekl(a)...
6. prosince 2018 v 2:32  

nebudu vám bát vaši naivitu o tom,jak se o padesátileté kantory všude perou
Čtěte pořádně. Nikde jsem nepsal, že se o 50+ kantory někdo pere. Psal jsem, že právě teď je ještě šance jít mimo školství. Po inteligentních a kvalifikovaných lidech je hlad. Jasně, že technolog ze strojírenské SOŠ má lepší šanci, než kantor TV+ON. Liší se to jak lokalitou, tak člověkem, ale to snad bylo vždy.

2/na pracáku je spousta kvalitních kantorl s praxi a věřte,že mnozí z nich by dělali i za méněmpožadavky na výši platu se mění s délkou pobytu na úp
To nerozporuji. Sám mám zkušenost podobnou. Ovšem je rozdíl hledat práci v době krize a v době konjunktury, jaká je právě teď. Taky jsem byl dvakrát bez práce.
Mimo školství práce je. Ale chápu, že prodat domek se zahrádkou a přestěhovat se o 300 km není v tomhle věku sranda.

3/nevím odkud se bere ta mantra,že když zvýšíme plat absolventům,že se do školství pohrnou,stát nikdy nenůže platově konkurovat soukromé sféře (např bance či korporátu),nemluvě o tom,ža z absolventa se ten kvalitní kantor stane až po určitých letech,
a) Nepsal jsem o absolventech, ale o platech učitelů jako celku. To, že z eléva se stává kantor tak po 5 letech si tady snad nemusíme vysvětlovat.
b) Stát může korporátu konkurovat. Platově taky, ale to se dost liší podle profesí. Důležitější je to, že stát může nabídnout větší stabilitu a mnohé další výhody. Třeba ty prázdniny jsou docela fajn, ne? Ne každý vyhledává "akci" a "šance". A ne každý na to také má, aby se uměl prodat. Mnozí raději oželí možnost většího zisku a upřednostní "sice méně, ale pravidelně". Taky se to mění s věkem
Jen ten rozdíl nesmí být násobný. Ještě i teď bych si jako ajťák vydělal dvakrát, třikrát víc, nežli mám ve škole. Kantoři mají pořád méně, nežli 1/2 - 3/4 příjmu mnohdy hloupějších spolužáků, kteří šli do fabriky. To je prostě příliš a výsledek vidíme. Průmětný věk učitelů se každý rok o rok také zvedne. - Staří stárnou a noví nejsou.

4/"Nebo Vy snad znáte důvod, proč by třeba třicátník ajťák měl dnes jít pracovat do školství?" znám,ne každý absolvent chce do prahy,když má v pohraničí po rodičích barák,...,takže ono to všechno není o množství peněz ale o systému
Ale to potvrzujete jen to, co tvrdím i já.
Pokud si učitel musí přivydělávat po odpolednách na ŽL, tak je to prostě špatně.
Škola s nejakými 300 - 400 žáky uživí ajťáka na plný úvazek. Když bude zaplacen.
Takhle musí ředitel sebrat kantorům, pokud toho správce sítě a webu chce.
Vždyť i ty uklízečky a kuchařky mají ve škole míň za stejnou práci.
To prostě není normální.

Jste to Vy, kdo pořád omílá, že učitelům přidávat netřeba.
Tak jak teda chcete zlepšit podmínky a kvalitu výuky?
Přitlačíte kantory, aby dělali víc a za méně?
V tu chvíli se Vám na to vykašlu i já, natožpak ti mladší.

laimes řekl(a)...
6. prosince 2018 v 4:14  

ne že bych učitelům více peněz nepřál,jen si myslím,že by měli usilovat o systémovou změnu,a nenechat se vtáhnout do populistické marketingové strategie "vyšování platů",stát ,který stále žije na dluh,a ten se stále zvyšuje,bez ohledu na řeči o prosperitě,to že prosperuje zde působící zahraniční automotive,neznamená,že prosperuje stát,přičemž prosperity jest dosahovýni tím,že se zde na tříměsíční víza točí statisíce ukrajinco,pracující 12 hod denně,6 dní v týdnu,jednoho dne přjde kruté vystřízlivění ,na které učitelé tvrdě doplaí

poste.restante řekl(a)...
6. prosince 2018 v 18:26  

Nemyslím laimesi, že by to měli být právě učitelé, kdo se má chovat "ekonomicky zodpovědně" a utrhovat si od úst, aby se snížil státní dluh.
Dělali to tři desetiletí a výsledek známe. Učitel je každému nýmandovi míň než hadr na otření bot.
Možná jednou vystřízlivění, které tady věštíte, také skutečně nastane.
Jenže já si, zřejmě na rozdíl od Vás, myslím, že cesta k budoucí prosperitě státu nevede skrze šetření výdajů na vzdělávání a platech učitelů. Právě naopak.

laimes řekl(a)...
6. prosince 2018 v 19:04  

netvrdím,že byse měli učitelé chovat "ekonomicky zodpovědně",tvrdím,že by měli usilovat o postavení státního zaměstnance,o reformu školství a ty peníze se pak vygenerují,a to systémově tzn že budou dostávat pravidelně přidáváno a jejich platy budou kopírovat platy státních úředníků,prostě nebude pršet ale stále kapat a to v existenčně jistém postavení

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.