Studium jen na oko: Několik škol v Česku nabízí falešné vysokoškolské diplomy. Studují na nich cizinci, aby získali vízum

čtvrtek 20. prosince 2018 ·

V Česku fungují pobočky zahraničních univerzit, které zde nemají oprávnění provozovat vysokoškolské studium. Přesto studentům nabízí bakalářské i magisterské tituly. Absolventi takové školy, která může mít třeba jen on-line formu a lze ji vystudovat z domova, získají diplom, který ale ve skutečnosti nemá žádnou hodnotu. Zahraniční studenti si tím legalizují svůj pobyt v Česku. Informují Hospodářské noviny.


Aneta Lednová (repro ČT)
„Studium bývá jedním z důvodů pro udělení víza k dlouhodobému pobytu,“ potvrzuje mluvčí ministerstva zahraničí Hana Klučarová. Jde tedy o výhodný byznys: škola získá stovky tisíc korun, které studenti zaplatí za dobu studia, oni zase vízum, kvůli kterému musí absolvovat leckdy pofiderní studium. Jednou ze škol, která vydává diplomy, přestože nemá oprávnění ministerstva školství, je Národní akademie Jana Husa. Instituci zastřešuje společnost International Center of Modern Education (ICME), která neplatné diplomy vydává. Obě společnosti mají sídlo v pražském Paláci Lucerna a obě jsou zapsané v obchodním rejstříku pod jmény ruských vlastníků.

„Ani jedna z těchto institucí nesplnila informační povinnost, respektive nedisponuje tuzemským oprávněním. Takže nemají právo realizovat v Česku zahraniční vysokoškolské vzdělávání,“ sdělila HN mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Přesto je těžké jim dokázat, že činí něco, co nemají. Jelikož studium probíhá on-line, nelze jej vztáhnout ke konkrétnímu místu. „Není tedy možné fakticky prokázat, že je vzdělávání realizováno na území České republiky,“ vysvětluje Lednová.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
20. prosince 2018 v 14:57  

„Studium bývá jedním z důvodů pro udělení víza k dlouhodobému pobytu,“ potvrzuje mluvčí ministerstva zahraničí Hana Klučarová.

Jelikož studium probíhá on-line, nelze jej vztáhnout ke konkrétnímu místu. „Není tedy možné fakticky prokázat, že je vzdělávání realizováno na území České republiky,“ vysvětluje Lednová.


To mi nějak hlava nebere.
Když není možné prokázat, že studium je realizováno na území ČR, tak jak je možné, že na jeho základě lze získat vízum k dlouhodobému pobytu?
To je, jako bych se zapsal na nějaký on-line kurz v USA a na základě toho dostal zelenou kartu.


Jde tedy o výhodný byznys: škola získá stovky tisíc korun, které studenti zaplatí za dobu studia, oni zase vízum, kvůli kterému musí absolvovat leckdy pofiderní studium.
Což je podle našeho Tajného učitele určitě naprosto v pořádku a naši zemi to obohatí, protože v ní bude více vzdělaných lidí.

Tajný Učitel řekl(a)...
20. prosince 2018 v 18:22  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tajný Učitel řekl(a)...
20. prosince 2018 v 18:23  

Cermatfčelky na ta pofidérní studia. Vždyť je to skoro jako prodávání maturitních vysvědčení. Takovej online doktor trumpfne i chudáka maturanta s koupeným vízem

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.