Praha řeší, jak přitáhnout děti k řemeslu. Na učiliště v metropoli chodí desetina středoškoláků

úterý 4. prosince 2018 ·

„Ve čtrnácti letech je dítě pod tlakem rodičů, kteří z něj nechtějí mít ‚jenom‘ instalatéra, ale chtějí, aby mělo maturitu. Ale přitom nejsou informováni o faktu, že dobrý instalatér si dneska v Praze dokáže vydělat kolem 80 tisíc měsíčně,“ uvedl Vít Šimral (Piráti), radní Prahy pro školství. Reportáž přináší MF DNES.


Vít Šimral (uhk.cz)
V loňském školním roce chodilo v metropoli na střední školy 64 tisíc žáků. Na obory zakončené výučním listem 7 164 dětí a na osmiletá gymnázia 13 490 dětí.

Podle Šimrala je třeba si uvědomit, že školy připravují mladé lidi na dalších třeba padesát let pracovního života. „My chceme, aby školství bylo prostupné,“ dodal Šimral. Magistrát hodlá podpořit model, kdy žák nastoupí na maturitní obor a postupně si během tří až čtyř let může vybrat, jestli skončí s výučním listem nebo maturitou. Tím by se dětem ve čtrnácti letech neuzavřela cesta k tomu, aby se mohly dál vzdělávat.



Celý text naleznete v MF DNES

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
4. prosince 2018 v 10:01  

pokud se řemeslník neuživí proč by se žák učil řemeslo?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.