SPD chce vzít inkluzi dvě miliardy, škrty v rozpočtu navrhne i Klaus

čtvrtek 8. listopadu 2018 ·

Poslanec Jan Hrnčíř z SPD navrhuje, aby se rozpočet na společné vzdělávání čili inkluzi v příštím roce snížil ze čtyř miliard korun na dvě. Chce, aby se peníze přesunuly do speciálních škol nebo i jiných kapitol, například do rozpočtu krajů na obnovu silnic druhé a třetí třídy. Podporu chce získat napříč kluby. Požadavek ministerstva školství na společné vzdělávání je předimenzovaný a nezohledňuje rozvoj našeho státu, píše poslanec SPD Jan Hrnčíř v pozměňovacím návrhu k zákonu o státním rozpočtu, který má Aktuálně.cz k dispozici.


Jan Hrnčíř (psp.cz)
Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) ale peníze na inkluzi snížit nelze a ani se nemohou jednorázově utnout. "Podpůrná opatření jsou zákonná a předepsaná až na dva roky. Stát má povinnost je zaplatit. Znamená to, že kdyby peníze odešly z této položky, já jako ministr školství je budu muset najít někde jinde a dohradit," řekl ve středu Aktuálně.cz po jednání školského výboru.

Pozměňovací návrhy se ve sněmovně budou načítat 21. listopadu, do té doby nechce Hrnčíř, který je místopředsedou rozpočtového výboru, o konkrétní podpoře ostatních poslanců mluvit. Rád by ji ale domluvil napříč kluby. Na dalším jednání sněmovny pak návrh představí poslancům.

  Mezi silné kritiky inkluze patří i předseda školského výboru Václav Klaus mladší (ODS), který ve středu uvedl, že bude na jednání sněmovny o inkluzi mluvit a že se pozměňovací návrhy na toto téma chystají. Na otázku Aktuálně.cz, zda si myslí, že je peněz na inkluzi moc a zda by se to mělo změnit, odpověděl, že bezpochyby. Víc se k Hrnčířově návrhu vyjadřovat nechtěl.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
8. listopadu 2018 v 14:47  

Vezměte základním školám peníze, vezměte i např. asistenty pedagoga...
Ale změňte i zákony a vezměte školám povinnost vzdělávat některé žáky, kteří patří do okruhu speciálního vzdělávání.
Je toto možné? Je to správné?
Upřímně - já nevím. Jsou chvíle, kdy si myslím něco, a chvíle, kdy si myslím opak.
Mám děti, které studují vysokou školu. Ale co děti jiných rodičů? Kde je hranice naší pomoci?

E.Kocourek řekl(a)...
8. listopadu 2018 v 21:45  

Nejedné válce bylo zabráněno tím, že zákonodárci na ni nedali peníze. Ač parlamentní demokracii nemusím, připadá mi to jako v parlamentní demokracii zažitý a běžný postup. ////

A teď přichází ministr Plaga s představou, že chybějící peníze bude hledat jinde a "dohradí" ?! Sněmovně natruc?! Nejspíš Plaga zjistí, že jím navrhovaný postup je nezákonný až trestný. K čemu by byl státní rozpočet, kdyby si ministři mohli hrát škatule hejbejte se s miliardama? ////

BP řekl(a)...
10. listopadu 2018 v 17:17  

O čem se to tady píše? Jaké peníze se mají ve školství škrtat a převádět jinam? Nehradí se inkluze náhodou z peněz, které měli dostat učitelé jako osobní příplatky? A žádné se jim kvůli vyplácení asistentů, se kterými se v tak hojném počtu absolutně nepočítalo, nedávají. Na které škole jsou nějaké osobní ohodnocení? Od roku 2012 jsem žádné osobní příplatky neviděla a pochybuji, že od ledna 2019 těch 5%, které nepůjdou navíc do tarifů, skončí jako osobní ohodnocení učitelů. Zásadně nesouhlasím s navyšováním platů učitelů tak, že nepůjde vše do tarifů jako se to má stát po Novém roce.
O tom jsem skálopevně přesvědčena, neboť pracuji ve školství už 35 let a mám bohaté zkušenosti s takovými "holuby na střeše".

Petr řekl(a)...
10. listopadu 2018 v 19:26  

Tak důvod to asi mít bude, proč osobní příplatky nemáte. Třeba je má někdo, kdo si je zaslouží víc.

BP řekl(a)...
10. listopadu 2018 v 19:56  

Milý Petře, našemu kraji chybí několik milionů na inkluzi, takže se to sanuje z nenárokových složek na platy učitelů. Ani žádné odměny se víc jak rok nevyplácely s odůvodněním, že nám je kraj neuvolnil ze svého rozpočtu.

Petr řekl(a)...
10. listopadu 2018 v 20:07  

Jo jo, kraje, největší státotvorný počin po roce 1989... spolu s přímou volbou prezidenta.

poste.restante řekl(a)...
10. listopadu 2018 v 21:03  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
poste.restante řekl(a)...
10. listopadu 2018 v 21:07  

Ale no tak pane Petře.
Dobře víte, že kraje byly i před rokem 1989, že členění na samosprávné celky je jedním z hlavních principů platných v EU a jejich existenci předjímala i ústava. Že u nás byly zavedeny naprosto hloupě, je věc druhá.

To že MŠMT spustilo s velkou pompou naprosto zpackanou a nepřipravenou "inkluzi po česku" a přitom ji finančně nezajistilo, protože ani nebylo schopno spočítat, jaké budou reálné náklady, je věc další. A s kraji to vůbec nesouvisí.

A to, že všichni kdo měli všech pět pohromadě před takhle pitomě pojatou inkluzí varovali, se dá snadno dohledat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.