V Boleslavi učitelům došla trpělivost. Za lepšími platy odešli do Škody

pátek 28. září 2018 ·

Střední škola v Mladé Boleslavi přišla o pět učitelů, kteří šli kvůli lepším platům pracovat do společnosti Škoda Auto. S podobnou situací se potýká spousta dalších škol. V celé České republice totiž chybí kantorů učitelů. Nejvíc se školám nedostávají učitelé prvního stupně, matematiky, informatiky a jazyků. Reportáž přináší iDNES.cz.


Štefan Klíma (bakovnj.cz)
Z Integrované střední školy v Mladé Boleslavi odešlo před začátkem školního roku pět učitelů. Učebny vyměnili za prostředí továrny, uplatnění totiž našli ve výrobě, konkrétně ve vývoji firmy Škoda Auto. Ačkoli tam budou vykonávat jinou práci, než k jaké jsou kvalifikováni, dostanou za ni víc zaplaceno.

Zatímco průměrný plat učitele se v současnosti pohybuje okolo třiceti tisíc korun hrubého, průměrná hrubá dělnická mzda ve Škodě loni dosahovala čtyřiceti tisíc korun. V listopadu dostali učitelé tarifně přidáno 15 procent a platy rostly i v jiných sférách, ze studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) ale nedávno vyplynulo, že dostávají výrazně méně peněz než ostatní zaměstnanci veřejné sféry s vysokoškolským diplomem.

„Dříve lidé stále viděli světlo na konci tunelu, po letošních slibech a jejich nenaplnění je nálada v učitelském stavu už na bodě mrazu. Navýšení od listopadu je tak zoufale málo, že je nižší, než veškerá přidání v ostatních státních organizacích,“ sdělil iDNES.cz ředitel mladoboleslavské střední školy Štefan Klíma.

Také v Praze je situace s nedostatkem učitelů tristní. „Jsme v naprosté personální krizi. Zaměstnanci si vybírají nás, ne my je. Sehnat jiné učitele je nadmanažerský výkon. Dáváme inzeráty, kam můžeme, oslovujeme známé a rodinné příslušníky. Přijímáme zaměstnance se středoškolským nebo bakalářským vzděláním, nejsme vůbec schopni zajistit požadavky zákona o pedagogických pracovnících. Přemlouváme učitele v důchodu, aby zůstali,“ popsala ředitelka pražské ZŠ Mendelova Martina Thumsová.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
28. září 2018 v 11:06  

Článek vznikl na podnět Pedagogické komory, ale vůbec v něm není zmíněna...Naopak se v něm vyjadřuje Dobšík, který je za současný marasmus velkou měrou přímo zodpovědný. A samozřejmě všude musí být Bob Kartous, bez něj se neobejde žádný článek, i když k tématu nemá co říct...

BP řekl(a)...
28. září 2018 v 15:19  

Pojmenujme věci pravým jménem. Učitelé nedostávají vůbec nic přidáno. Jen čas od času jim je dorovnán plat do průměru všech ostatních, aby se neřeklo. Ovšem ty "tanečky", které kolem toho nadělají všechny politické strany, utvrzují ostatní lidi, již ve školství nepracují, že jsou učitelé odměňováni přímo královsky.

laimes řekl(a)...
28. září 2018 v 15:33  

mám rád tyhle články o pokladních v lídlu a prodavačkách v řeznictví, co berou víc nežli učitelé a teď dokonce i dělňasové na pásu! :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.