Učitel národů Babiš posílá na migranty Komenského

čtvrtek 30. srpna 2018 ·

Premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě Itálie, kam odjel řešit nelegální migraci, prohlásil: "Jan Amos Komenský říkal, že řešení migrace není přesidlování národů, ale jejich vzdělávání. Pokud budou lidé vzdělaní, tak zůstanou doma a nebudou chtít jít jinam do Evropy." Podle odborníků na Komenského a filozofii jeho doby však výrok přisouzený učiteli národů neexistuje, a navíc se neslučuje ani s Komenského myšlenkami. Případem se v reportáži a komentáři zabývají Hospodářské noviny.


Andrej Babiš (psp.cz)
Odborníci upozorňují na to, že hluboce věřící Komenský cestoval po celé Evropě, a navíc by nikomu pomoc neodmítl, protože mu desítky let v emigraci někdo pomáhal.

"Takovýto citát u Komenského nenajdete. Ze strany pana premiéra jde o velkou zkratku, v níž jsou použity některé motivy z díla Komenského, které jsou však vytržené z kontextu," říká odborník na Komenského v Česku Vladimír Urbánek z Filozofického ústavu Akademie věd.

Komenský podle Urbánka zastával kvůli svému náboženství názor, že věci by měly zůstávat na jednom místě, protože věřil v přirozený řád světa. "Ale to platí pouze v mírových podmínkách. Komenský řeší rozvrat řádu. Nevím, zda to někdo neporadil panu premiérovi na základě této myšlenky, kterou vytrhli z kontextu," dodává Urbánek, podle kterého jde ze strany premiéra o nešťastný způsob, jak podpořit vlastní politiku.

Sám Babiš na otázku, odkud čerpal výklad a údajný výrok Komenského, neodpověděl.

Martin Fendrych v komentáři dodává:

Babiš se "blýskl", po jednání s Contem si vzal na pomoc učitele národů Komenského. Jako symbol své protiimigrační (protiuprchlické) diplomacie chce věnovat římskému parku Villa Borghese sochu Jana Amose Komenského. "Bude to takové gesto od našeho státu. Jan Amos Komenský říkal, že řešení migrace není přesídlování národů, ale jejích vzdělávání. Pokud budou lidé vzdělaní, tak zůstanou doma a nebudou chtít jít jinam do Evropy." (Kdyby vzal sto uprchlíků, jistě by Itálii potěšil víc.)

Babišova věta o Komenském je totálně mimo. Komenský byl, jak každý ví, uprchlík. V roce 1628 odešel do polského exilu, protože jako kazatel jednoty bratrské odmítl přijmout katolickou víru. V emigraci žil většinu života a také zemřel.

Navíc Itálie (ani třeba Angela Merkelová) nenavrhuje žádné "přesídlování národů", to nechce nikdo. Jde o lidi, kteří prchají buď před válkou, pronásledováním, nebo bídou. Případně jdou prostě za lepším (a ty nyní přijímat nelze).

Komenský poukazoval na smysl a cenu vzdělání, ale kupříkladu Sýrie, odkud uprchly miliony lidí, není žádná nevzdělaná země. Žije u nás mnoho mimořádně vzdělaných Syřanů. V jiných státech by vzdělání jistě pomohlo, ale v Sýrii to "řešení" není.

Babiš Komenského nezná, jinak by si ho nebral do úst. Byl to hluboce věřící muž. ("Vše na tomto světě se dá napravit jen jemným teplem lásky, poněvadž jinak je to nemožno," napsal.) Jako křesťan i jako exulant by nikdy nemohl souhlasit s tezí "ani jednoho imigranta". O tom, jak by se díval na výrok "řídit stát jako firmu", raději vůbec neuvažujme.

Babiš by se zřejmě taky rád stal "učitelem národů", učí kašlat na lidi v nouzi, nabízí řešení, která každý zná a která Evropa aplikuje. Prostě Babiš. Jestlipak zná Komenského poučku "Kdyby hlupáků nebylo, kde by se brala moudrost?"


Texty v Hospodářských novinách naleznete zde a zde

5 komentářů:

laimes řekl(a)...
30. srpna 2018 v 11:09  

pane Komárku uděláte z české školy protibabišovské Echo 2 ?

PP řekl(a)...
30. srpna 2018 v 15:37  

Komenský nebyl uprchlík, ale štvanec. A štvaly ho stejné byrokratické stvůry, které se nás teď snaží přesvědčit o vlastním humanismu. Což je samozřejmě velice extrémní eufemismus pro jejich pokrytectví.
Komenský svou velikost dokázal všem navzdory. Nikdy by se nestal uprchlíkem, kdyby nebyl hnán vlastními. Věděj, Fendrych?

E.Kocourek řekl(a)...
30. srpna 2018 v 17:23  

Je na ČŠ povoleno nazývat Fendrychova tvrzení lží? ////

Michal Komárek řekl(a)...
30. srpna 2018 v 17:28  

Na ČŠ jsme rádi, když diskutéři uvádějí pro svá tvrzení důvody, argumentují.

E.Kocourek řekl(a)...
30. srpna 2018 v 17:42  

Škoda, že podobné nároky nekladete na autory (spoluautory?) publikovaných textů. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.