Vyhrožovala prvňáčkům. Nyní je stíhána

úterý 10. července 2018 ·

Slůvko „rovnou“ a k tomu obrázek pistole. Tak vypadal vzkaz, který poslala 26letá žena z Tachova prvňáčkům ze Základní školy Plynárenská v teplických Proseticích, kam chodí převážně romské, vietnamské a arabské děti. Její komentář se objevil mezi mnoha dalšími pod fotografií žáků první třídy, kterou loni na podzim zveřejnil regionální deník. Policie nyní Romanu L. obvinila z přečinů násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci a z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Podle informací Práva její trestní stíhání inicioval přímo nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.


Pavel Zeman (nsz.cz)
Původně totiž vyšetřovatelé s posvěcením dozorujícího státního zástupce případ uzavřeli jako přestupek a spis odevzdali správnímu orgánu k vyřízení. S tímto závěrem Zeman nesouhlasil, po jeho námitkách příslušný žalobce rozhodnutí o odevzdání pro přestupek zrušil a případ vrátil zpět do přípravného řízení.

Podle názoru Zemana je Romana L. za své jednání trestně zodpovědná. „Vyhrožovala skupině osob usmrcením na veřejně přístupné počítačové síti, přičemž přitěžující okolností je skutečnost, že výhrůžka směřovala vůči šesti až sedmiletým dětem,“ argumentoval nejvyšší státní zástupce.

Ani případné doznání, lítost či bezúhonnost podezřelé nemohou podle Zemana vést k absenci trestní odpovědnosti.

Romana L. je tak druhým člověkem, kterého policie za nenávistné komentáře k fotce teplických školáků trestně stíhá.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
11. července 2018 v 9:09  

Obdivuhodné, co všechno dokáže pan nejvyšší státní zástupce Zeman vydedukovat z jediného slova. Jde o hrozbu usmrcením (a ne třeba zraněním? a co třeba varovný výstřel do vzduchu?), násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině osob, omezování jejich práv a svobod (a pozná pan Zeman z toho jediného slova také KTERÝCH práv a svobod?). ////

Kdysi na základní škole jsme si četli Čapkovy pohádky a obdivovali Čapkovu přebohatou slovní zásobu. Dnes vím, že Karel Čapek byl břídil - tolik slov, a zbytečně! Vždyť stačí slovo jediné! ////

Zdá se, že tepličtí prvňáčkové mají svého mocného ochránce. A co svoboda projevu? Ta také má v Česku nějakého ochránce? ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.