Mladí a talentovaní: Čeští středoškoláci dokázali předčit nejen své učitele, ale zabodovat i ve světě

pondělí 2. července 2018 ·

Umí matematiku nebo fyziku lépe než jejich učitelé ve škole. Rozpohybovali roboty a cestují po světových laboratořích nebo turnajích. Hospodářské noviny představují čtveřici mladých talentů z českých středních škol.


Spolužáci z gymnázia ji vždycky obdivovali a zároveň tak trochu nechápali. "Divili se, že můžu u šachovnice sedět i několik hodin a celou dobu se soustředit," vypráví mladá šachistka Natálie Kaňáková.

Čerstvou maturantku z gymnázia ve Frýdku-Místku tento klidný sport baví už od školky. Loni v listopadu zabodovala na mistrovství světa juniorek v italském Tarvisiu, kde skončila mezi skoro stovkou soupeřek z celého světa devátá. A to i přesto, že do turnaje rozhodně nenastupovala jako favoritka. Takzvaný ELO rating, což je statistické vyhodnocení úspěšnosti hráče podle jeho předchozích výsledků, jí přisuzoval, že by se měla umístit na 43. příčce.

Z rodného Frýdlantu nad Ostravicí se po prázdninách přestěhuje do Prahy, kde bude studovat Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Právě matematika ji vždycky ve škole bavila nejvíc, i když jedničky zpravidla sbírala ve všech předmětech. Díky své inteligenci koketuje i se sdružením Mensa, byť přímo jeho členkou není. Poslední IQ testy dělala v páté třídě, tehdy jí vyšlo, že její kvocient přesahuje 130 bodů.

Zúčastnila se logické olympiády pořádané Mensou nebo semináře pro nadané. "To byly jedny z nejlepších dnů v mém životě, potkala jsem tam lidi, kteří zajímavě uvažují," popisuje dívka, která v těchto dnech bojuje na mistrovství České republiky v šachu v kategorii žen.

Vědec musí být hravý

Velký kovový regál od podlahy ke stropu překypuje nejrůznějšími ampérmetry, voltmetry nebo osciloskopy. Na psacím stole trůní vlastnoručně vyrobený přístroj, který dokáže pomocí plazmatu naprašovat na různé materiály tenké kovové vrstvy. Vítejte doma u Ondřeje Brichty, v jeho chlapeckém pokojíčku. "Ještě máme ve sklepě paneláku jednu dílnu, s cirkulárkou a ponkem," popisuje čerstvý maturant z gymnázia na Mikulášském náměstí v Plzni.

Jednadvacetiletý mladík nedávno s kamarádem Milanem Malinou zabodoval na celosvětové vědecké soutěži středoškoláků v Pekingu s názvem Beijing Youth Science Creation Competition. S partou z kroužku robotiky v plzeňském Středisku volného času Radovánek vyrobili šestinohého kráčivého robota, který uspěl v konkurenci čtyř stovek týmů. A svým tvůrcům vynesl zlatou medaili.

O stroj už jeví zájem firmy a s přidáním různých senzorů a čidel by prý v budoucnu mohl sloužit třeba jako záchranář, který by prohledával sutiny nebo složitý terén.

Celou reportáž naleznete zde

1 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
4. července 2018 v 11:36  

Do tohoto by stát měl investovat a ne do plošné inkluze a podobných ptákovin.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.