Zastaralé důtky děti ignorují, trestejme i rodiče, navrhují někteří učitelé

sobota 12. května 2018 ·

„Důtky už dlouho nejsou efektivní. Žákovi to je jedno a pokud rodiče nespolupracují, pak je to také k ničemu. Myslím si, že rodiče jsou si vědomi, že základní škola nemá na zlobivého žáka žádné jiné páky, nemůže žáka vyloučit tak jako na střední škole,“ míní ředitelka ZŠ a MŠ Plzeň-Božkov Hana Stýblová. Podle ní by bylo účinnější, aby rodiče nedisciplinovaného žáka po určitou dobu museli vzdělávat doma. Reportáž přináší iDNES.cz.


Hana Stýblová (repro ČT)
„Nebylo by to vhodné řešení pro dítě, ale restriktivní pro rodiče. Je nutné vést rodiče k odpovědnosti za výchovu svých dětí. Mělo by se uvažovat o změně – místo povinné školní docházky přijmout zákon o povinném vzdělávání,“ dodává Stýblová.

Žáci mohou za porušení školního řádu dostat několik postihů – napomenutí nebo důtku třídního učitele, dvojku a trojku z chování nebo důtku ředitele. Ta je pro děti největší výstrahou, ředitel ji může udělit v případě vážného porušení řádu. Například pokud se žák chová agresivně k ostatním dětem.

Podle školního psychologa Roberta Čapka by se spíš učitelé měli snažit pochopit, proč dítě zlobí. „Všechny důtky jsou většinou jen represí, bohužel až příliš často bez pochopení příčin. Když žák ve škole zlobí, má to nějaký důvod. Nejsem proti trestům, ale pouze jestliže jsou součástí komplexního řešení – včetně toho, že s ním žák souhlasí a vidí ho jako oprávněný a cestu k vlastnímu zlepšení,“ uvedl Čapek.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
12. května 2018 v 5:44  

problémy odstraní jasný systém škol státních a soukromých,a nebude třeba řešit takové pidloviny

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.