Martin Fendrych: U maturity z matiky stát opět propadl. Není divu, řidič autobusu bere víc než učitelka

úterý 22. května 2018 ·

„Maturity nejsou jen zkouškou pro studenty, každý rok "maturuje" taky stát, jeho systém vzdělávání na základních a středních školách a jeho vůle pro dobré vzdělání občanstva něco skutečně udělat. Se zbytečným údivem zjišťujeme, že se k lepšímu věci nemění, v maturitě stát a jeho vzdělávací systém selhává, nelepší se,“ píše Martin Fendrych v komentáři pro Aktuálně.cz.


Martin Fendrych (repro ČT)
Fendrych mimo jiné píše:

Letošní výsledky: u maturity z češtiny a matematiky uspělo méně studentů než loni. Didaktický test z češtiny napoprvé nezvládlo 10,4 procenta maturantů, což je o 0,7 procentního bodu méně než loni. Hotové Waterloo se stává z matematiky: propadlo 22,3 procenta maturantů (o 0,6 procentního bodu méně než loni) a výslednou čtyřku dostalo 24,5 procenta studentů.

Důležitý je ještě jeden údaj: matiku u maturity si letos zvolilo (jen) 23,4 procenta studentů, odvážlivců stále ubývá. Podstatné je, že si ten předmět sami zvolí, ale více než pětina i tak propadne a musí opakovat a více než další pětina proleze s odřenýma ušima za čtyři.

Proč se nám v počítání tak citelně nedaří? Odpověď, myslím, zná nejen pan Plaga, ale každý, kdo o školství přemýšlí. Je to pořád dokola: české školství je prachmizerně placeno. Malý příklad. Jak se asi cítí učitel základní nebo střední školy, když v Praze čeká na zastávce autobusu a na sloupku s jízdními řády si čte, že dopravní podnik shání řidiče, nástupní plat 35 000 a jízdné pro rodinné příslušníky zdarma? Jistě, řidič autobusu je povolání pro vraha, ale bere víc než učitel-vysokoškolák, což taky není zrovna procházka olivovým hájem.

Od kvality učitelského sboru to začíná. Školám se jakž takž daří sehnat češtináře, dokonce snad i jazykáře, avšak splašit kvalitního učitele počtů či matiky, to už je megaterno. Platí to jak na základce, tak na gymplech a dalších středních školách.

Jak to změnit? Ocenit kantory (začít budovat vzdělanostní společnost nejen "hubou"), přitáhnout do škol lidi s matematickými mozky, na pedagogických školách hledat moderní cesty, jak dětem tenhle úžasný, sexy předmět neznechutit, a možná někdy potom, po letech, zase vrátit matiku jako povinný maturitní předmět. Až se na ni dobrovolně přihlásí ne 23 procent studentů, ale řekněme 69 procent.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Datel řekl(a)...
22. května 2018 v 11:48  

Vážený pane, není to tím, že mládež je líná jak vandráci v červenci a neustále ubezpečována, že za své nevědomosti nemohou, že na vině jsou učitelé.

Kvaternion řekl(a)...
22. května 2018 v 11:53  

To NELZE změnit. Vždyť všichni víme, jak to je: většině českých voličů je kvalita vzdělání lhostejná a učitel je pro ně někdo, kdo devět měsíců v roce patnáct hodin týdně hlídá děti, takže pokud budou po politicích v tématu školství něco chtít, pak to, aby se platy učitelů nezvyšovaly (což je už teď leimotiv laických internetových diskusí o školství). V tomto nepochybně uspějí, protože hospodářská konjunktura v ČR je už za vrcholem, peněz bude jenom méně a velkohubá prohlášení o zvyšování učitelských platů zůstanou zcela jistě na papíře. Kdo zná stav českého škosltví a je realista, ví, že se situace bude dále zhoršovat - v horším případě pomalu a dlouhodobě (pád budou jako dosud brzdit nadšenci, pro které má učitelská profese smysl i přesto, že je podfinancová a opovrhovaná), v lepším rychle s výsledným kolapsem (pokud se státu podaří odradit i nadšence, například zvyšováním přímé vyučovací povinnosti, míry administrativy, počtu bezúčelných "školení" a další buzerace). Druhý případ je lepší proto, že jedině úplný kolaps českého vzdělávacího systému může způsobit katarzi, po níž skutečně vznikne poptávka po kvalitním vzdělání a celospolečenská shoda na jeho důležitosti.

Unknown řekl(a)...
22. května 2018 v 19:52  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.