Budoucí prvňáčci musí v Rakousku udělat test z němčiny, rozhodl parlament

neděle 20. května 2018 ·

Před nástupem do první třídy budou muset děti v Rakousku prokázat znalost němčiny. Zákon, který zavádí testy z jazyka, schválili poslanci vládní koalice tedy lidovců (ÖVP) a Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Novinka začne platit od nadcházejícího školního roku 2018/2019, napsal server deníku Kronen Zeitung. Norma současně zpřísňuje postih za zanedbávání školní docházky. Informují Novinky.cz.


Pokud děti budou dostatečně vládnout němčinou, nastoupí do běžné první třídy. Jestliže se prokáže, že německy rozumí nedostatečně, budou navštěvovat třídy se zvláštními výukovými osnovami. Vláda zavedení nového zákona vysvětluje současnou realitou, kdy je v zemi čím dál tím více dětí, které nerozumí německy a nezvládají běžnou výuku.

Opozice proti novince ostře protestovala. „Děti opouštějí školy a neumí ani němčinu, ani nejsou připraveny na další studium či vyučení, uvedl v diskusi poslanec Rudolf Taschner (ÖVP). „Je to hřích na mladých lidech a my musíme jednat rychle,“ řekl Tascher. Apeloval na opozici, že zákon není žádnou překážkou na cestě za vzděláním, ale naopak: „Děti vám za to jednou poděkují,“ dodal.

„Vykládáte zde lži,“ tvrdila během parlamentního projednávání zákona bývalá ministryně školství za sociální demokracii Sonja Hammerschmidová. Vládní strany podle ní experimentují na úkor žáků a učitelů. Žádala, aby se alespoň odložila účinnost zákona. Podporovat by se podle ní měla spíše integrace a ne segregace.

Podle poslance liberální strany NEOS Matthiase Strolze vládní koalice jen vychází vstříc xenofobním požadavkům svých voličů.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.