Vysoké školy získají na modernizaci více než 3 miliardy z EU

čtvrtek 19. dubna 2018 ·

Více než 3,1 miliardy korun získají vysoké školy z evropských dotací na modernizaci vybavení a zlepšení studijního prostředí. Finanční podporu jim poskytne Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Dotaci získá 38 projektů 35 vysokých škol z celé ČR.


Výzva Podpora rozvoje studijního prostředí na VŠ je zaměřena na zkvalitnění vzdělávací infrastruktury na vysokých školách a modernizaci učeben a jejich vybavení. Peníze budou sloužit k doplňkové investiční podpoře již dříve schválených projektů financovaných z Evropského sociálního fondu, případně mít návaznost na obdobné projekty z minulého programového období.

„Vysoké školy se často potýkají s problémem nesouladu mezi požadavky na odborné znalosti a dovednosti absolventů a vybaveností studijního prostředí, v němž mají tyto kompetence získávat. Potřebují držet krok s nejnovějšími trendy moderní výuky, je proto nezbytné, aby měly také odpovídající prostory, vybavení či pomůcky,“ říká Václav Velčovský, náměstek pro řízení sekce operačních programů MŠMT.

Jednou z podpořených vysokých škol je Univerzita Karlova, která hodlá získané peníze investovat nejen do obnovy vybavení či vylepšení studijního prostředí na svých fakultách v Praze, ale chce je použít také na pořízení nových přístrojů a techniky pro své mimopražské fakulty. Například lékařská fakulta v Hradci Králové by měla za evropské dotace získat výukové simulátory, modely a trenažéry. Další vysoké školy získají podporu například na pořízení informačních zdrojů pro výuku, nákup IT technologií, vybavení jazykových učeben či pořízení nové AV techniky.

Výsledkem by měla být profesionalizace a modernizace celého vzdělávacího procesu, větší možnost navázání spolupráce s aplikační sférou a lepší uplatnitelnost studentů v praxi díky zapojení inovativních technologií do výuky.

Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.