Tomáš Feřtek: Pozemky a dílny? Školy nejsou nafukovací podle aktuálních nálad a objednávek průmyslníků

neděle 25. února 2018 ·

„Smyslem povinných dílen a pozemků, které vymyslel premiér Babiš v součinnosti s předsedou Asociace malých a středních podniků Karlem Havlíčkem a které mají být do dvou let zavedené do škol, je zvýšit lásku žáků k manuální práci a technickým oborům. Jak jinak. Ještě než ten skvělý návrh dorazí na ministerstvo školství v demisi, bylo by vhodné říct pár věcí. Ministr Plaga je s nimi pravděpodobně obeznámen, je to v oblasti školství informovaný muž, ale k premiérovi tyhle informace nedorazily. Tak zaprvé je třeba politikům jasně připomenout, že školy nejsou nafukovací podle jejich aktuálních nálad a objednávek průmyslníků,“ píše Tomáš Feřtek pro Respekt.cz.


Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Feřtek pokračuje:

Jen za poslední měsíc dva tu máme návrhy na zavedení vlastenecké výchovy, branné výchovy, dílen a pozemků; z nedávna je to pak etická výchova, finanční výchova, více tělesné výchovy, důkladnější příprava na přijímací zkoušky a tak podobně. Opravdu si někdo myslí, že je to reálné? Není. Bylo by nutné poškrtat jiné části rozvrhu, což samozřejmě nikdo nenavrhuje. Tedy, milí politici, nejdřív škrtejte, pak vymýšlejte, co hezkého bychom mohli ještě do škol přicpat.

Za druhé je to nesmysl i v případě, že se shodneme, že větší manuální zručnost dětí by se hodila. Doma i v profesi. Vážně si někdo myslí, že hrabáním parku a výrobou ptačích krmítek či překližkových lucerniček někoho lze přesvědčit, že technická profese je skvělá životní cesta i v jednadvacátém století? K manuální práci můžete děti přitáhnout jedině tak, že jim bude dávat smysl. A možnosti lucerniček jsou v tomto směru velmi omezené...

Pokud chceme děti od fyzické práce odradit, hurá na cestu. Pokud to není naším cílem, dejme školám pokoj a nevymýšlejme další povinné nesmysly. Pracovní činnosti ve školních programech jsou a školy se s tím každá vyrovnávají podle svých možností. Když jim neumíme pomoci k lepšímu vybavení a nedáváme jim prostor, aby ve výuce intelektuální a manuální dovednosti zrovnoprávnily, pak jim aspoň neukládejme další nesmyslné povinnosti.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.