Školky musí dětem povolit veganské jídlo, říká ombudsmanka. Některé nechtějí

čtvrtek 1. února 2018 ·

Mateřské školky musí veganům umožnit, aby si z domova přinesli vlastní jídlo, míní ombudsmanka Anna Šabatová. Část ředitelek v tom zásadní problém nevidí, druhá však poukazuje na předpisy hygieniků a neskrývá obavy, že by si podobným svolením akorát zadělaly na problémy. Informuje iDNES.cz.


Anna Šabatová (ochrance.cz)
I jídlo může být překážkou nástupu do mateřské školy, přesvědčila se žena, jejíž stížnost nedávno řešil Úřad veřejného ochránce práv. Když chtěla pro svého potomka jako veganka upravený stravovací režim, vedení mateřské školy nedovolilo, aby mu veganskou stravu nosila v krabičkách z domova. Jenže hladem dítě ve školce být nemůže.

Pokud by školka zcela odmítala jakoukoliv dohodu o alternativním stravování, mohla by se podle ní dopustit nepřímé diskriminace z důvodu světonázoru. „Školka nemusí vyjít vstříc jakýmkoliv požadavkům v oblasti stravování, jisté vstřícné kroky však v zájmu uzavření dohody učinit musí,“ uvedla ombudsmanka Anna Šabatová.

Že škola vyloučí alternativní stravu, pokud jsou rodiče ochotni ji sami připravovat a donášet do školy, považuje za nepřiměřené. „Pokud by jídlo přinášeli například v termoboxu, nepředstavuje to pro mateřskou školu žádné (případně minimální) zatížení navíc, neboť jídlo není třeba skladovat v lednici ani ohřívat,“ doplnila ombudsmanka...

„U diet je udělaná výjimka. S veganstvím jsme se zatím nesetkali a jako člověk bych s donosem veganského jídla neměla problém, ale já zodpovídám za stravu a to, jak je upravená, a pokud by přišla hygiena, byly by z toho nepříjemnosti,“ soudí ředitelka mateřské školy v brněnské části Bystrc Hana Mišková...

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové je možnost podávat dítěti donesené jídlo plně v kompetenci provozovatele školní jídelny. „Na základě dohody s rodiči nebo jiným zákonným zástupcem dítěte. Pouze v případě ohrožení veřejného zdraví může místně příslušná krajská hygienická stanice uvedenou činnost omezit nebo zakázat,“ sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.