Výstavy ke 100. výročí vzniku Československa: Jak vypadaly školy v době první republiky

úterý 30. ledna 2018 ·

Od 1. února do 31. prosince 2018 si lze v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského prohlédnout výstavy „Nová škola v nové republice“ a „Tady nová republika“. Výstavy si připomínají 100. výročí vzniku Československa a jsou přístupné veřejnosti. Představa školy v době první republiky se překrývá se slavnými filmovými komediemi „Škola základ života“ a „Cesta do hlubin študákovy duše“. Výstava „Nová škola v nové republice“ však veřejnosti odhaluje méně známé podrobnosti meziválečného školství.


Snahou výstavy je přiblížit stav školství na Slovensku a Podkarpatské Rusi, který se značně lišil od rozvinuté školské sítě v Čechách a na Moravě. Dále jsou to především snahy o změnu stylu výuky spjaté s profesorem Václavem Příhodou – tzv. příhodovská reforma, která začala být testována v roce 1929. Soustředila se především na nahrazení frontálního způsobu výuky a aktivizaci žáků, kteří si vyhledávali informace, učili se samostatně a podíleli se i na samosprávě školy.

Méně známou kapitolou meziválečného školství je činnost řady pedagogických osobností v oblasti sociální péče – spisovatel a učitel Eduard Štorch organizoval pro děti mj. lyžařské zájezdy, Anna Hlavatá-Pokorná působila mezi dětmi ze sociálně slabých rodin v pražských Holešovicích či Přemysl Pitter byl obdobně činný na pražském Žižkově. Připomenuta je i osobnost Františka Bakuleho, který svou profesní kariéru zasvětil především práci s tělesně postiženými.

Na výstavě jsou prezentovány ojedinělé předměty z bohaté sbírky Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského, jako např. závěsná textilie dokumentující výuku na Volné škole práce na Kladně, výrobky chovanců Bakulova ústavu či fotografie z tzv. pokusných škol. Jeden z nejzajímavějších předmětů – školní korouhev vyrobenou v roce 1933 – pak zapůjčilo malostranské Gymnázium Jana Nerudy. Vedle těchto unikátů se návštěvníci seznámí i se školními pomůckami a potřebami, které se v této době používaly.

Součástí výstavy je i filmová smyčka s ukázkami z prvorepublikových filmů ze školního prostředí, načtené vzpomínky žáků, studentů i pedagogů a fotokoutek, kde se návštěvníci mohou vyfotografovat v dobovém oblečení. Výstava je pak doprovázena menší výstavou „Tady nová republika“, která návštěvníky krátce seznamuje se základními údaji o meziválečném Československu. Tato výstava je připravena i k zapůjčení pro školy, a to jak ve fyzické, tak elektronické formě. Pro školy jsou k výstavě připraveny vzdělávací programy.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.