Ministr Štech k opatřením ke vzdělávání romských žáků

úterý 14. listopadu 2017 ·

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech dnes představí na mezinárodní konferenci „Společně ve škole: Další kroky ve vzdělávání Romů v České republice“ opatření, která MŠMT v posledních letech v oblasti rovného přístupu ke vzdělání učinilo.


Stanislav Štech (msmt.cz)
Na konferenci, kterou organizuje Open Society Justice a Nadace Open Society Fund Praha, vystoupí zástupci státních institucí České republiky, učitelské veřejnosti a rodičů, Evropské unie, Rady Evropy, velvyslanectví i občanské společnosti.

„Na konferenci představím kroky, které ministerstvo školství v oblasti rovného přístupu ke vzdělávání činí,“ řekl ministr školství Stanislav Štech a pokračoval: „Česká republika přijímá každým rokem od rozsudku D. H. proti ČR potřebná opatření, aby došlo k jeho naplnění a aby se všechny děti, nejen romské, vzdělávaly společně, a to s podporou, jakou potřebují. Jednotlivá vedení ministerstva od roku 2009 vypracovala řadu analýz a podkladů pro novelizaci školského zákona, která nastavila podpůrná opatření a zajistila jejich financování podle skutečných potřeb dětí, žáků a studentů. Bylo také zavedeno povinné předškolní vzdělávání, což je velmi důležitý krok k rozvoji kompetencí potřebných pro život zvyšující šance na školní úspěch,“ shrnul ministr Štech opatření podporující všechny děti, žáky a studenty tak, aby mohli být vzděláváni podle svých potřeb v co největší míře v hlavním vzdělávacím proudu.

Mezi návazná opatření patří vznik revizního orgánu v oblasti diagnostiky a doporučení podpory při vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, rozšíření kompetencí České školní inspekce ve vztahu k poradenským zařízením a úprava Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání tak, aby co nejlépe vytvářel podmínky pro zajištění rovného přístupu ke vzdělávacím obsahům pro všechny žáky. Dalším opatřením bylo zavedení monitoringu, evidence a srovnatelných údajů kvalifikovaných odhadů v oblasti vzdělávání romských žáků, které umožní lepší provázanost a vzájemnou srovnatelnost těchto údajů do budoucna. V roce 2016 navíc MŠMT ustavilo Expertní tým pro společné vzdělávání, který se zabývá odbornými, právními i ekonomickými aspekty společného vzdělávání, přičemž sdružuje zástupce asociací škol, neziskových organizací, pedagogicko-psychologických poraden, pedagogických fakult vysokých škol i odborníků z praxe. Jde o první kroky v procesu, který podle všech odborných poznatků, bude trvat roky. A zejména u skupiny romských žáků půjde o proces, pro jehož úspěšnost nestačí jen legislativní, organizační a pedagogická opatření.

Minulý týden konstatovala Rada OSN, že Česká republika dosáhla ve společném vzdělávání i u romských žáků pokroku. V červnu tohoto roku zase Výbor ministrů Rady Evropy ve svém hodnocení dosavadních kroků ČR v oblasti naplňování rozsudku D. H. konstatoval, že „proinkluzivní“ novela školského zákona je správným krokem k zajištění společného vzdělávání všech dětí, u kterých je to možné.

Součástí dnešní a zítřejší konference je doprovodná výstava s názvem Ministerstvo školství varuje: Segregace vážně škodí Vám i lidem ve Vašem okolí! Vol. 2 (Ohlédnutí po 10 letech) podpořená Open Society Justice Initiative a Nadací OSF. Výstava se koná na Akademii výtvarného umění Praha a potrvá do 30. listopadu.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

4 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 16:22  

Společné vzdělávání v Česku je fikce.

O ni přece vůbec nejde. Systém kulhá na jednu nohu. Co udělal ministr Štech a s ním všichni aktivisté proti předčasné selekci žáků na VG?

Aspoň výstavka kdyby byla.

Ygrain řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 20:48  

"Česká republika přijímá každým rokem od rozsudku D. H. proti ČR potřebná opatření, aby došlo k jeho naplnění a aby se všechny děti, nejen romské, vzdělávaly společně, a to s podporou, jakou potřebují."
Jo? A kde teda jsou ty hordy asistentů na školách v blízkosti vyloučených lokalit, kteří pracují s rodinami a dětmi v předškolním věku?

"Jednotlivá vedení ministerstva od roku 2009 vypracovala řadu analýz a podkladů pro novelizaci školského zákona, která nastavila podpůrná opatření a zajistila jejich financování podle skutečných potřeb dětí, žáků a studentů."
Hm, a proto se už podruhé novelizuje, aby se co nejvíc ušetřilo - no, tomu tedy říkám zajištění.

"Bylo také zavedeno povinné předškolní vzdělávání, což je velmi důležitý krok k rozvoji kompetencí potřebných pro život zvyšující šance na školní úspěch"
Bylo zavedeno, a ty tři tisíce dětí, jejich rodiče na to kašlou, se nijak neřeší. Ale hlavně že si můžeme odškrtnout, že "zavedeno".

Pepa řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 6:59  

Mě by zajímalo, jak MŠMT (potažmo i OSN) může tvrdit něco o zlepšení situace ve vzdělávání romských žáků, když nemáme žádný nástroj ke zjišťování národnosti. Dotazník řediteli, ve kterém má "odhadnout", případně definice příslušnosti k romské populaci z autorství MŠMT nebo koho vlastně jsou základy na písku - vystavět na nich můžete cokoliv, ale až to spadne, bude to rána. Když chcete pomáhat adresně, musíte vědět, komu. To se ale nedá zjišťovat odhadem nebo společenským konsenzem. Oprava - dá, ale pak riskujete, že prachy vyletí komínem a jinde se budou nedostávat.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 8:56  

Říkali jsme od začátku, že celá inkluze 27 je důsledkem tlaku Bruselu, a vrchnost prskala.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.