Krajský radní ke slučování škol: Změny ve školách o práci pedagogy nepřipraví

čtvrtek 30. listopadu 2017 ·

„Pokud dokončíme, co krajští zastupitelé schválili, ředitelé stanoví způsob přijímání do jednotlivých oborů a pochopitelně zpracují učební plán. Budou spolupracovat se stávajícími pedagogy a mohu skutečně ujistit, že žádnému z nich nehrozí propuštění. Naopak se s nimi počítá,“ říká k plánovanému slučování škol v Karlovarském kraji radní pro školství Jaroslav Bradáč. Rozhovor přináší MF DNES.

Jaroslav Bradáč (kr-karlovarsky.cz)

V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jaký bude úkol ředitelů centrálních škol?

Musí přenastavit výuku a fungování školy tak, aby žáci studovali tam, kde mají nejlepší podmínky a kam patří. Kdo má předpoklady dobře se vyučit řemeslu, neměl by se tlačit na průmyslovku a podobně. Samozřejmě nejsem naivní, nepůjde to z roku na rok, ale bude to postupný proces.

Mělo by tedy záležet na ředitelích z center, zda těmto čtyřem školám dovolí otevřít první ročníky?

Ono to nezní takto kategoricky. Musejí se dohodnout a udělat to na základě toho, jestli je to dobře, nebo špatně. Pokud to bude špatně, musí se to přenastavit, aby se otevíraly jen ty obory, které mají perspektivu. Nikoli aby se školy tahaly o žáka jen proto, že jim to přinese peníze.

Starostové z měst, jejichž školy čeká slučování, se obávají, že zaniknou. Může se to stát?

Ono se to stane, když nic neuděláme. V těch městech sice hovoří o tom, jak tu školu potřebují a jak tím budou trpět, když tam nebude. Ale oni se o tu školu starají až tehdy, když se na ni v uvozovkách sahá. Ředitelům nevyčítám, že se snažili školy zachránit. Hledali jakýkoli náhradní obor, který by zřídili. Školy pak ale ztratily své jméno. Musíme se vrátit zpátky v čase, opět se zabývat tím, aby byla učiliště zase učilišti a střední odborné školy zase středními odbornými školami. Zřejmě se bude muset zpřísnit přijímání žáků. I na našich školách.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
1. prosince 2017 v 9:19  

vlastní zkušenost ze slučování: jest škola slučující a škola slučovaná=oběť,ve škole slučující se slučování využije ke zbavení se nežádoucích a nevyhovujících cca 1/4,skvěle to posílí morálku u zůstavších,kteří dostanou nové smlouvy a méně peněz no a z té slučované se vybere pouze několik nutně pro příští rok potřebných (dostanou roční smlouvu a pak se uvidí-já osobně vydržel celé tři roky),nás po sloučení z 30 kantorů teoret vyuč zůstalo 5,ostatní šli do kopru

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.