Jedna dětská nevěsta každých 7 vteřin. Místo chození do školy se musí miliony dívek starat o domov

středa 11. října 2017 ·

Ještě jim není 18 let, ale už jsou z nich provdané ženy. Mnohé mají navíc i dítě. Mladičkým dívkám z rozvojových zemí domlouvají jejich rodiny sňatky ještě před dosažením plnoletosti. Dívky pak žijí v rodinách svých manželů, kde se starají o domácnost. Většina z nich přestane ihned po svatbě chodit do školy. Na světě žije přes 700 milionů žen s takovým osudem. Na 11. října připadá Mezinárodní den dívek. OSN jím chce upozornit na příkoří, kterým dívky na světě čelí. Rozsáhlý text Aktuálně.cz vychází ze série reportáží Spiegel Online.



Desítky tisíc náctiletých dívek každý rok zemřou na komplikace v těhotenství nebo při porodu. Podle nevládní organizace Save the Children jde o nejčastější příčinu úmrtí u mladých děvčat.

Kromě předčasného těhotenství a dětských nucených sňatků čelí dívky i sexuálnímu násilí nebo nerovnému přístupu ke vzdělání. Celkem 62 milionům dívek po celém světě je upírána školní docházka.

Jednačtyřicet procent Etiopanek ve věku 20 až 24 let bylo podle serveru Spiegel Online provdáno v dětském věku. Tři čtvrtiny tamních žen ve věku 15 až 49 let prošly nějakou formou zmrzačení ženských pohlavních orgánů. Tyto praktiky se dosud provádějí ve 20 zemích, především v Africe. Někdy je zohavení pohlavních orgánů podmínkou pro uzavření sňatku.

Zhruba 65 procent žen v indickém státu Rádžastán ve věku 20 až 24 let bylo podle Spiegel Online provdáno dříve, než jim bylo 18 let. V celé Indii žije 27 milionů žen, které měly svatbu předtím, než dosáhly plnoletosti.

Slabý právní systém, dominantní role mužů na všech úrovních moci a nejisté ekonomické podmínky, jimž mnozí čelí - to vše vytváří prostředí, kde jsou dětské sňatky stále běžné.

Celý text naleznete zde
Reportáže Spiegel Online naleznete zde

2 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
12. října 2017 v 0:12  

Cenzore neboj, za nějakou dobu to v Evropě poznáme také a nemusíme se poohlížet po světě... Jinak proč tu ten článek je? Taky za to mohou čeští učitelé?

Unknown řekl(a)...
12. října 2017 v 16:47  

a jak my to tady vyřešíme,máme si je adoptovat?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.