Učitele nahradí umělá inteligence, děti budou ve škole trávit výrazně méně času, říká britský odborník

pondělí 18. září 2017 ·

Učitele ve školách do deseti let nahradí roboti. Tak zní předpověď uznávaného britského odborníka na vzdělávání a zástupce rektora Buckinghamské univerzity. Anthony Seldon představil svou překvapivou vizi na veletrhu British Science Festival v Brightonu. Ve svém projevu bývalý šéf jedné z nejlepších soukromých britských internátních škol Wellington College oznámil, že očekává příchod revoluce v oblasti individuálního vzdělávání, v rámci které během příštích deseti let začnou roboti nahrazovat kantory ve třídách. Sám Seldon na téma digitalizace ve školství připravuje knihu pod názvem The Fourth Education Revolution (Čtvrtá revoluce ve vzdělávání), která má vyjít začátkem příštího roku. Informuje server E15.cz.

Anthony Seldon (buckingham.ac.uk.)
Dnešní učitelé se podle Seldona v budoucnu promění spíše na asistenty žáků, kterým budou pomáhat s výukovými přístroji a vším, co bude potřeba a zároveň budou dohlížet na pořádek a disciplínu. Skutečnými učiteli dětí se však stanou počítače s umělou inteligencí. Tyto technologie budou schopné vnímat hlasy svých žáků, číst výrazy v jejich tváři a celkově studentům a jejich individuálním schopnostem porozumět.

Revoluce tak podle Seldona ukončí tradiční skupinové vzdělávání ve třídách a místo toho se bude každý student rozvíjet pomocí svého vlastního personalizovaného plánu upraveného dle jeho vlastních schopností a rychlosti učení. Technika výuky navíc podle něj bude tak efektivní, že se žákům čas strávený ve škole zkrátí na 30 procent dnešní doby.

Na dotaz, zda si myslí, že roboti budou skutečně lepší učitelé než lidé, pak odpověděl jednoznačně: „Jsem z toho zoufale smutný, ale obávám se, že ano.“

Celý text naleznete zde

16 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. září 2017 v 9:02  

Komárek má zase den. Ještě nějaký článek, jací jsme pitomci a bude to OK.

Unknown řekl(a)...
18. září 2017 v 9:57  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
18. září 2017 v 10:13  

laimes28

Zkuste, prosím diskutovat věcně. Děkuji! Hezký den!

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. září 2017 v 10:55  

A teˇd bych prosila tu o Karkulce

Unknown řekl(a)...
18. září 2017 v 11:16  

věcná otázka: jaký význam má pro české školství takovýto článek?
naše školství má přd sebu mnohem závažnější problémy,stekně jako celá naše společnost,než se zabývat sci fi úvahami nějakého brita,jsme zemí montoven a služeb,přesněji servisu,,robotizace zasáhne nejvíce právě montovny a co budou dělat ti nezaměstnaní? nebude již třeba kvalifikovaného dělníka (průmyslováka již dnes netřeba),budeme vzděláva jen uklizečky a vrátné?kk tomu stačí rok středního vzdělání,a ve sféře služeb se budou potřeby prac trhu tak rychle měnit,že se člověk bude za život muset min dvakrát tříkrát rekvalifikovt,je na to naše školství připraveno?neboli žák stráví ve škole mnohem méně času docházky,protože vyučit se vrátným zabere rok,max dva času,ale poté se přeškolit na uklizeče a pak na číšníka atd zabere v jeho životě více času stráveného ve škole nežli při dnešní školní docházce,a kdo učil dálkaře vyučence,který si po pěti letech od vyučení chce dodělat maturitu,tak ví,jaká je to fuška,jak je náročná příprava a jak se člověk v hodině nadře,stroj by se zhroutil!proto pane komárku,prosím,zveřejňujte příspěvky,které mají nějakou souvislost s českým prostředím,a nejlépe s českým školstvím

Ygrain řekl(a)...
18. září 2017 v 11:46  

Sci-fi je to pěkné, ale vzhledem k tomu, že nejsou peníze na mnohem potřebnější věci, jsem stran svéhoi budoucího pracovního uplatnění zcela klidná.

poste.restante řekl(a)...
18. září 2017 v 12:49  

Bodla by umělá inteligence, která by podobné bláboly četla místo mne a jen mi večer při kafi udělala svodku událostí dne.

poste.restante řekl(a)...
18. září 2017 v 12:52  

Jo už je mi to jasné. Seldon! To on bude nějaký příbuzný Hariho Seldona z Nadace - viz Isaac Asimov: Foundation.

tyrjir řekl(a)...
18. září 2017 v 13:09  

Učitele nahradí umělá inteligence, děti budou ve škole trávit výrazně méně času, říká britský odborník

Hm, právě na tomhle, myslím, EU intenzivně pracuje. Nechápu tedy, proč z ní tedy Británie vystupuje. :)))

tyrjir řekl(a)...
18. září 2017 v 13:24  

Možná, že i pan ministr Štech je stoupencem této myšlenky, když začal propagovat víc gymnázií, kde na rozdíl od průmyslovek často stačí barevná křída a dobře umytá tabule. Pak už stačí ve vládě a Parlamentu říci, že křída práší a nahradí ji LCD displej s více barvami. A v tu chvíli má Česká republika "vymalováno". :)))

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
18. září 2017 v 13:29  

PS: Alespoň by se ve školách nemuselo topit. Možná si ty osiřelé školy pak najme nějaký další"topič koťat". :)))

Ygrain řekl(a)...
18. září 2017 v 15:41  

@ poste.restante: to teda určitě není, Hari Seldon byl mnohem lepší prognostik :D

Jiri Janecek řekl(a)...
18. září 2017 v 16:06  

Celkem bych v článku, v němž někdo slibuje čtvrtou revoluci ve vzdělávání, uvítal vysvětlení, co vlastně byly ty tři předchozí...
---
A taky moc nechápu uměle inteligentní výukové stroje, které budou vyžadovat k provozu asistenci dospělého, a individualizované učení, kde bude potřeba člověk na udržení disciplíny...


Zdeněk Sotolář řekl(a)...
18. září 2017 v 19:14  

Na dotaz, zda si myslí, že roboti budou skutečně lepší učitelé než lidé, pak odpověděl jednoznačně: „Jsem z toho zoufale smutný, ale obávám se, že ano. Podívejte se na mě...“

BP řekl(a)...
18. září 2017 v 20:52  

Možná, že nás ve školách nahradí výukoví roboti, ale děti nebudou moci zůstat bez dohledu dospělých osob.
Bude potřeba plno asistentů, kteří budou dohlížet na hladký průběh výuky a určitě plno správců IT systémů, kteří budou hlídat bezproblémový chod robotů.
Jedině, že by zanikly instituce škol a rodiče pořizovali svým dětem výukové roboty na soukromou domácí výuku. Pak by ale nastalo sociální odcizení nových generací.
Má se touto cestou svět ubírat?
Nebude to konec lidstva?

krtek řekl(a)...
19. září 2017 v 7:06  

Režisér říkal: "Věcně, soudruzi, věcně!" Takový článek vyžaduje od každého zamyšlení, jakou část svých zkušeností robotům předá, co bude dělat, až bude nahrazen, pár věcných příspěvků zde upozorňuje na otázku místa vzdělávání. Problémy s obsluhou vyřeší jiní roboti a stroje určitě budou samoučící a samoopravující se. A já si pořídím králíky, kachny a slepice.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.