Školy shánějí učitele. Nejsou. Dětí přibývá a nemá je kdo učit. Školy berou i nekvalifikované

sobota 23. září 2017 ·

Ředitelé škol, do kterých dorostly silnější populační ročníky, se stále častěji dostávají do obtížně řešitelné situace. K zápisu chodí více prvňáčků a to znamená, že musí otevřít více tříd. Pro nové třídy ale potřebují učitele. Jenže z těch se hned z několika důvodů stalo nedostatkové zboží. Situace je natolik kritická, že se školy ve velkém obracejí i na úřady práce. V srpnu přes ně učitele pro 1. stupeň hledalo přes čtyři sta škol. „Učitelé pro 1. stupeň patří v tomto oboru k nejvíce žádaným,“ potvrzuje Kateřina Beránková z generálního ředitelství Úřadu práce ČR. Reportáž přináší MF DNES.


Radka Wildová (cuni.cz)
Proč to tak je, jasně ukazují statistická čísla. Dětí, které chodí do první až páté třídy, od roku 2010 na školách přibylo o více než sto tisíc. O celou pětinu. Na druhou stranu z pedagogických fakult každoročně míří do škol stále méně absolventů. Také za to zčásti může demografie. Zatímco třídy na prvním stupni základních škol praskají ve švech, na vysokých školách studují slabší populační ročníky. Žáčků na základkách od roku 2012 o pětinu přibylo, vysokoškoláků je naopak o pětinu méně.

„Že učitelé budou chybět, o tom se vědělo dopředu. Pokles počtu studentů na učitelských oborech je navíc rychlejší, než by odpovídalo demografickému vývoji,“ potvrzuje Radka Wildová z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Ani kdyby všichni absolventi u učitelství zůstali, nedokázali by nahradit kantory odcházející do důchodu, natož posílit pedagogické sbory přetížené generací žáků narozenou za babyboomu na počátku tohoto desetiletí. Navíc řada absolventů do škol buď vůbec nenastoupí, nebo se v nich příliš dlouho neohřeje.

Pedagogů bez zákonem požadované kvalifikace je hodně zejména na malých školách. Na 900 škol, které v minulém školním roce navštívili školní inspektoři, nemělo zákonem požadovanou kvalifikaci 6,4 procenta učitelů. „Na neúplných školách, tedy školách, které mají jen první stupeň, je situace horší, nekvalifikovaných učitelů tam bylo přes 12 procent,“ říká ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Díru v takovém případě nejčastěji zaplní učitelé s aprobací pro 2. stupeň. Nejhorší je podle něj situace v Karlovarském, Středočeském a Ústeckém kraji, nejlépe jsou na tom v kraji Jihočeském.

Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
23. září 2017 v 12:02  

No hurá, alespoň ti nekvalifikovaní nemusí podstupovat bolestný proces "unschoolingu" vysokoškolského odpadu a mají tak startovní pozici snazší.

Unknown řekl(a)...
23. září 2017 v 15:50  

staré jste vyházeli a mladí nejsou

Unknown řekl(a)...
23. září 2017 v 15:52  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
24. září 2017 v 1:02  

Budou rekonstrukce dalších historických událostí?

Rekonstrukce slavné bitvy na Bílé hoře přilákala stovky lidí

Bitvu na Bílé hoře v roce 1620 dnes připomněla rekonstrukce, jíž se zúčastnilo několik stovek lidí v dobových kostýmech. Nechyběla ani děla a jezdci na koních, kteří představovali lehkou jízdu na obou válčících stranách. Akce se konala letos po třinácté, moderoval ji herec Václav Vydra.


Zajímavé je i to, že ta včerejší 13. rekonstrukce byla v předstihu, aby ve skutečný den konání 8.11. nebyla účinkujícím válečníkům a divákům zima.

Někdy mám třak trochu pocit, že to, co se v Česku za posledních dvacet třicet let odehrálo mj. i ve školství, má na další osud Česka v některých ohledech možná horší účinky než ta nechvalně slavná bitva. Dovoluji si panu Vydrovi navrhnout, jestli by v rámci vyváženosti neodmoderoval také obě pražské defenestrace nebo rekonstrukci odchodu Komenského z vlasti. Současně si dovoluji požádat pana premiéra a pana ministra školství, aby se u pana Vydry za ty další rekonstrukce přimluvili.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
24. září 2017 v 1:05  

PS: Myslím, že pan Vydra by mohl odmoderovat i rekonstrukci úprku učitelů ze škol a úprku absolventů PedF do jiných zaměstnání v posledních dvaceti třiceti létech.

tyrjir řekl(a)...
24. září 2017 v 1:21  

Viz
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rekonstrukce-slavne-bitvy-na-Bile-hore-prilakala-stovky-lidi-505340

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.