O malé jesle pro čtyři děti je zájem. Marksová chce podpořit vznik dalších

pondělí 11. září 2017 ·

V Česku od letošního ledna postupně vznikly celkem 68 mikrojesle, mezi které ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) rozdělila přes 133 milionů korun z evropských fondů. Na všechny se ale nedostalo, zájemců bylo skoro dvakrát tolik. Informují Hospodářské noviny.


Michaela Marksová (vlada.cz)
„Myslím si, že je v České republice rozhodně prostor pro vznik nových mikrojeslí, které jsme se rozhodli podpořit další výzvou,“ řekla Marksová. Ve druhé dotační vlně by chtěla rozvoj mikrojeslí podpořit 224 miliony. Zájemci by se mohli dočkat ve druhé polovině příštího roku. Ministryně už ale do říjnových voleb výzvu vypsat nestihne, bude tedy záležet na jejím případném nástupci, jak s plánem naloží.

Všechny mikrojesle přijímají děti od půl roku do čtyř let a na rozdíl od někdejších velkokapacitních jeslí se chůvy mohou najednou starat maximálně o čtyřčlenné kolektivy. Zařízení mají pomoci matkám, které se potřebují vrátit brzy do práce či chtějí dostudovat, a soukromé jesle jsou pro ně příliš drahé. Mikrojesle mohou zřizovat obce, školská zařízení a neziskovky, rodiče platí pouze za stravu nebo třeba pleny. Když se pilotní projekt osvědčí, měly by se mikrojesle dočkat zákonné úpravy.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
11. září 2017 v 10:58  

Za socialismu se tomu říkalo mikrojesle.

Jiri Janecek řekl(a)...
11. září 2017 v 12:39  

No, přiznám se, že tomu (vzdělávání či péči o malé děti) vůbec nerozumím...

Ale nevolá právě třeba Marksová po svedení ústavní péče pod jeden rezort? Není třeba zahrnutí čtyřletých dětí (pro něž bude od napřesroku povinné místo ve školce) tak nějak vyvádění ze školství pod MPSV? Není vedení čtyřčlenného kolektivu dětí 3+3+3+0.5 let trochu plýtvání potenciálem té chůvy?

---
"Mikrojesle mohou zřizovat obce, školská zařízení a neziskovky..."

Já vím, neziskovky jsou převážně hodné, ale i tak si dovedu představit model, kdy nad pěti udřenýma chůvama s minimální mzdou sedí pijavice v roli nějakého koordinátora s třicetitisícovým platem...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.