Josef Soukal odpovídá v anketě České školy na téma „stávka učitelů“

úterý 5. září 2017 ·

Školské odbory dnes vyhlásily stávkovou pohotovost. Řada učitelů je ale k jejich akceschopnosti velmi skeptická. Česká škola proto učitelům i odborníkům poslala několik stručných otázek k případné stávce. Jako první odpovídá středoškolský učitel češtiny a předseda Asociace češtinářů Josef Soukal.

Josef Soukal (repro ČT)
- Myslíte si, že ke stávce nakonec dojde?


To si netroufnu odhadnout. Ale spíš si myslím, že dojde k nějakému kompromisu v kompromisu, aby se učitelé "nažrali slibů" a aby ostatní zainteresovaní úplně neztratili tvář.


- Může být úspěšná?


Ne - pokud sociální demokracie neprosadí své představy ve vládě, pak už koaliční partneři neustoupí žádnému jinému tlaku.


- Podporujete stávku kvůli platům?


V dnešní situaci ano.


- Zúčastnil byste se?


Ano

14 komentářů:

Unknown řekl(a)...
5. září 2017 v 12:54  

stávka by byla protizákonná a stávkující mohou být proputěni,učitelů je nadbytek,nebude problém je nahradit

tyrjir řekl(a)...
5. září 2017 v 13:21  

Zúčastnil byste se? - Ano

Nesouhlasím. Nezúčastnil bych se, když

- vzhledem k tomu, co předcházelo, i vzhledem k tomu, jak premiér jedná se svými koaličními partnery*, tu jde o evidentně o jakousi předvolební šaškárnu,

- stávka by, myslím, měla být z více rozumných důvodů až po říjnových volbách (třeba tak, aby jí byly prodlouženy žákovské prázdniny).

J.Týř

*Viz
http://www.ceskaskola.cz/2017/09/studie-strany-chteji-pridat-ucitelum.html#comment-1451094435317872023


BP řekl(a)...
5. září 2017 v 13:40  

Kdo by nás chtěl za ty peníze nahradit? Mladí nebo důchodci? Ptám se laimes28.

Simona CARCY řekl(a)...
5. září 2017 v 14:13  

Nerada to říkám, ale otázka "Myslíte si, že ke stávce nakonec dojde?" je chybně položená. Je potřeba otázku ukotvit v čase, protože dobšíkovských pokusů, že jednou něco vystávkuje, tady bylo už hafo.
Podle mne by otázka měla znít: Myslíte si, že ke stávce nakonec dojde do prvního dne konání parlamentních voleb v roce 2017?
Případně: Skončí stávková pohotovost úspěchem nebo stávkou roce 2017?

Unknown řekl(a)...
5. září 2017 v 14:15  

BP/ třeba mladí ,je jich spousta,kteří obcházejí školy,nebo padesátníci sedící na úp,ti půjdou i za míň

krtek řekl(a)...
5. září 2017 v 15:57  

laimes28: opravdu mají ředitelé seznamy zdatných uchazečů a čekají na záminku, aby mohli nabírat nové? Nějak jsem si nevšiml. Letos po pěti letech máme dalšího čerstvého absolventa VŠ. Předtím asi deset let nic. Za 15 let dva mladší (pod třicet), to nějak nesouhlasí s Vaší tezí.

tyrjir řekl(a)...
5. září 2017 v 16:14  

Představme si třeba, že nová pravicová vláda prosadí redukci úřednictva a zpřístupní učitelství i bez PedF. Už v 90. létech odtud bylo slyšet, že pro učitele by Bc. vzdělání stačilo. To by bylo radosti z nové tržní svobody v neziskovkách a soukromých školách... :)))

Unknown řekl(a)...
5. září 2017 v 16:36  

krtek/ a staré neberete?

Unknown řekl(a)...
5. září 2017 v 16:42  

u nás v kraji nezam kantorů tři xxdele viz www.zkola.cz

Unknown řekl(a)...
5. září 2017 v 16:46  

krtek/ a tomu mladýmu jste dali na 10měs ,na 12měs, nebo dokonce na neurčito?

aknelka řekl(a)...
5. září 2017 v 16:55  

krtku,
asi je to jak kde:
nejsem na "své" škole 2 roky, z 18 kantorů je tam 6 nových (z toho 1 za MD), které jsem nikdy neviděla. Všechno mladí.

krtek řekl(a)...
5. září 2017 v 20:26  

Na 12 měsíců, ale pravidelně se mění na neurčito po roce, jenom dvakrát se prodlužovalo u jedné, se kterou jsme se pak rozloučili, protože to opravdu učitelka nebyla (před deseti lety), ve zkušební době odešel jeden neschopný, jedna učit na VŠ a jedna alkoholička, vše před více jak pěti lety.
V Praze schopných učitelů pomálu.

krtek řekl(a)...
5. září 2017 v 20:30  

Plus k odkazu laimese28: Je to zavádějící, některé inzeráty jsou už neplatné, jiní práci našli. J eto na Zlínském kraji sympatické, že takhle zprostředkovává práci, ale nemám čas procházet všechny, abych poznal, co ještě platí a co ne.

BP řekl(a)...
5. září 2017 v 20:40  

laimes28:
ve Zlíně pro kantory moc práce není, to máte pravdu, ale když člověk zvedne pxdel a popojede z krajského města do nějakého zapadákova, něco se najde. Jsem toho sama zářným příkladem, funguji už jedenáctým rokem jako zástup za MD, a to už na druhé škole ve Zlínském kraji. Dojíždím v okruhu do 35km. Ale mám kamarádku nad 50 let stejné aprobace jako já, která radši hnípe na ÚP již několik let. Samosebou, že už toho dojíždění za svůj profesní život mám plné zuby (z 34 odpracovaných let za prací 17 let dojíždím). Jsem k smrti unavená a chci v 60 letech skončit, přestože mi důchod nastane až v 64. Tak mi honem přidejte ty prachy, ať ještě zažiju nějakou hezkou chvilku, než za rok a půl budu muset skončit!
Budu stávkovat až do úplného vyhladovění.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.