Bolest podzimních maturit. Úspěšnost zářijových zkoušek byla horší než na jaře.

pondělí 25. září 2017 ·

Víc než devět stovek studentů v kraji skládalo maturitu na začátku září. Zhruba třetina z nich šla ke zkoušce dospělosti poprvé, zbytek v opravném nebo náhradním termínu. Úspěšnost byla nižší než na jaře, horších výsledků dosahují pravidelně nástavbové obory. Některé školy už kvůli tomu prověřuje školní inspekce. Podle Jana Pohanky ze společnosti CERMAT byla u didaktických testů společné části maturitní zkoušky za celou republiku v řádném termínu na podzim úspěšnost 68,6 procenta a u opravného a náhradního termínu 50,5 procenta. Informuje MF DNES.


„V rámci písemných prací byla čistá úspěšnost v řádném termínu 80,3 procenta a v opravném a náhradním termínu 56,7 procenta,“ sdělil Pohanka. Připomněl však, že se jedná o průběžná data před uzavřením přezkumných řízení. V kraji bylo letos na podzim ke společné části maturitní zkoušky přihlášeno celkem 927 žáků.

„Na podzim u nás bylo k maturitě přihlášených 45 studentů, prospělo 17 z nich,“ uvedla Eva Koutská, zástupkyně ředitelky Střední školy v Jeřabinové ulici v Rokycanech. Největší problémy podle ní studentům činily didaktické testy, z českého i anglického jazyka, i z matematiky. Škola měla letos 77 maturantů, ke zkoušce dospělosti jich na jaře ale bylo připuštěných jen 60, uspělo jich 24. „Výsledky jsou srovnatelné s předchozími lety. Větší podíl neúspěšných je u nástavbových oborů, denních i dálkových,“ je si vědoma Koutská. Tytéž zkušenosti mají i další školy v regionu.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

2 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
25. září 2017 v 9:02  

Když on chce mít maturitu dneska každý a mnohým nedochází, že ani ta lehká dnešní není pro každého a úplně zadarmo pro každého.

Jiri Janecek řekl(a)...
25. září 2017 v 10:00  

Moc nechápu ten nadpis... Očekává snad někdo, že v opravném termínu bude úspěšnost vyšší?

---
"Největší problémy podle ní studentům činily didaktické testy, z českého i anglického jazyka, i z matematiky."
Nějak mi tam nezbývá moc nic, co by činilo nejmenší problémy... Snad didaktické testy z němčiny či francouzštiny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.