Vláda tápe, jak zapojit občany do veřejného života. Chvojkův návrh koncepce občanského vzdělávání kritizují hlavně neziskovky

středa 2. srpna 2017 ·

Neziskovky se hádají s ministrem pro lidská práva Janem Chvojkou o podobu občanského vzdělávání, které má zajistit větší zapojení lidí do veřejného života. Ministr si minulý týden přizval k diskuzi o podobě občanského vzdělávání devadesát odborníků z nevládního sektoru. Většina z pozvaných v tom ale viděla předvolební tah, již teď je totiž jasné, že příprava detailní koncepce bude starostí příští vlády. Informuje server Aktuálně.cz.



Jan Chvojka (vlada.cz)
Občanské vzdělávání směřuje k lepšímu zapojení obyvatel do veřejného života. Tvorbu koncepce dostal do rukou Chvojka, který na předchozí verzi nenavazuje a zaběhlou koncepcí Rady Evropy se pouze inspiruje. "Nechceme tuto agendu nadměrně centralizovat," vysvětlil ministr.


Od současné podoby základního rámce se řada nevládních organizací distancovala, vidí v něm velké nedostatky. "Není to vůbec transparentní. Pod materiálem není nikdo podepsaný. V popisu současného stavu občanského vzdělávání se odvoláváte na praxi autorů, ale nevíme, o koho jde. Druhá věc je, že tu vlastně žádný popis aktuální situace není," řekl v diskuzi ředitel Institutu pro křesťansko-demokratickou politiku Jan Šmídek.


Chvojka rámec v září předloží navzdory nesouhlasu. Konec funkčního období vlády prosazení návrhu podle něj neovlivní. Připomínky vzešlé ze semináře slíbil zohlednit, ovšem tvorba ucelené koncepce může podle náměstka Davida Beňáka trvat i čtyři roky.




Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
2. srpna 2017 v 9:54  

Já teda moc nepochopil, jestli to nějak souvisí se školou... A pokud jo, proč se tomu věnuje ministr bez portfeje a ne školství...

Jinak většina ministerských koncepcí (resp. obě dvě), do kterých jsem se kdy podíval, mi přišly jako zbytečně popsaný papír. Čtyři roky práce tomu obávám se moc nepřidají...

tyrjir řekl(a)...
2. srpna 2017 v 14:12  

Hm, takhle nějak, myslím, začínala i inkluze.

aknelka řekl(a)...
2. srpna 2017 v 20:32  

To by chtělo nějaký projekt. Neziskovka, která by se toho ujala, se určitě najde :).

Pavel Doležel řekl(a)...
2. srpna 2017 v 21:56  

Proboha, proč chce vláda lidi zapojovat do občanského života? To je nějaká nová výuka těch správných postojů a názorů?

Chtěl bych jednou potkat někoho, kdo si o sobě myslí, že se ve veřejném životě nevyzná a je v něm nevzdělaný. Přitom velmi silně pochybuji, že třeba způsobu, jakým se u nás volí do obou komor Parlamentu, rozumí detailně více, než jedno procento populace. Ale spíše ještě méně. A to už vůbec nemluvím o schvalovacích mechanismech evropských orgánů.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
2. srpna 2017 v 22:21  

http://www.reflex.cz/clanek/video/80543/muslimove-ve-vasem-meste-nejdriv-zmizi-psi-islam-je-sekta-tvrdi-alexander-tomsky.html

http://video.info.cz/strunc/muslimove-nas-chteji-znicit-radikalnich-je-jich-cim-dal-vic-evropske-elity-nas-pohrbivaji-rika-kuras-13715.html

Unknown řekl(a)...
3. srpna 2017 v 10:56  

vypráskat všechny neziskovky ze školství !

aknelka řekl(a)...
3. srpna 2017 v 13:24  

Nejen ze školství...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.