Udržet v obci školu bude snazší, peníze přidá stát

pondělí 21. srpna 2017 ·

Stovkám obcí by měla pomoci novela zákona o rozpočtovém určení daní, která od ledna příštího roku zvýší státní příspěvek obcím. Větší roli teď bude hrát, zda obec má školu a kolik je v ní žáků. Z peněz, které stát vybere na daních, bude obcím nově dávat 23,6 procenta. Ty si obce rozdělují podle několika stanovených kritérií, jedním z nich je i počet žáků ve škole. Dosud mělo váhu sedmi procent, od Nového roku to bude devět procent. Informují Hospodářské noviny.



Daniel Münich (youtube.com)
Sdružení místních samospráv si nechalo vypracovat analýzu, podle které obce na školu dávají minimálně 11 procent svého rozpočtu. „Budeme se snažit, aby se podíl státu ještě zvýšil. Bylo by fér, aby stát a obce přispívaly alespoň stejnou částkou,“ míní šéf sdružení Stanislav Polčák.


Navýšení příspěvků státu vítá i ekonom zabývající se vzděláváním Daniel Münich ze think-tanku IDEA při výzkumném institutu CERGE-EI. Podle něj mají malotřídky na prvních stupních své opodstatnění, a pokud je obec provozuje dohromady s mateřskou školou, aby byl jejich provoz finančně výhodnější, měly by v obcích zůstat. „Rodiče musí malé děti do školy doprovázet, tak jim blízká škola zásadně zjednoduší život. U druhých stupňů je to ale něco jiného,“ míní Münich. Provoz druhých stupňů se už ale tolik nevyplatí. Malé školy mají například problém sehnat pro ně kvalitní učitele odborných předmětů. Pro starší děti je také snazší zajistit dopravu do větších, vzdálenějších škol. Münich rovněž připomíná, že Česko má jednu z nejmenších průměrných velikostí škol v Evropě.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
21. srpna 2017 v 11:33  

další zbytečné vyhazování peněz

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.