Plavání dětí bude od nastávajícího školního roku povinné

pátek 12. května 2017 ·

Školní plavání bude od nastávajícího školního roku povinnou součástí výuky na 1. stupni základních škol. Žáci během něj budou muset absolvovat alespoň 40 hodin plavání. Ředitelé škol budou moct žádat ministerstvo o příspěvek na dopravu dětí od škol k plaveckým bazénům. Rozhodla o tom ministryně školství Kateřina Valachová. Informuje ČTK.


Všechny základní školy musí výuku plavání zapracovat do svých školních vzdělávacích programů do 1. září. O tom, ve kterých ročnících budou děti na plavání chodit, rozhodne ředitel.

I když je výuka plavání zatím dobrovolná, už nyní se do ní podle České školní inspekce zapojuje přibližně 95 procent základních škol. Ve školním roce 2015/2016 se ho podle údajů ministerstva na základních školách účastnilo 217.047 dětí z celkem 551.428 žáků prvního stupně.

Z veřejných rozpočtů se dosud hradily platy instruktorů i pronájem bazénu, na rodičích zbývalo placení dopravy, která bývá nejdražší položkou z celé výuky plavání. Obce jako zřizovatelé škol mnohdy přispívaly i na ni.

Ministerstvo podpoří výuku dotací na dopravu. „Školy proto nebudou požadovat celou platbu od zákonných zástupců svých žáků, případně dotace může pokrýt celou platbu za tuto dopravu,“ píše se na webu ministerstva. Příspěvek začne ministerstvo školám poskytovat prostřednictvím rozvojového programu, do kterého se od 22. května mohou přihlásit prostřednictvím elektronické žádosti.


Celý text naleznete zde
Další informace naleznete na webu MŠMT

1 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
12. května 2017 v 12:24  

A fotbal nebo motorky povinně nebudou? Já myslím, že máme povinnou školní docházku a to už úplně stačí. No ale ministerstvo, které určuje jestli je zdravá přehnojená zelenina z Maroka nebo Pribináček z Posázaví, může už nařizovat cokoliv.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.