Inkluze už vyšla na miliardu

čtvrtek 6. dubna 2017 ·

O nová podpůrná opatření pro postižené a znevýhodněné je ve školách velký zájem. V tomto školním roce na ně nově dosáhlo už 26 949 dětí s handicapem. Ministerstvo školství pro ně do konce února rozdělilo 954 miliónů korun. Informuje deník Právo.


Většina z nich, konkrétně 19 088, už měla diagnózu určenou v minulosti, ale nebyla k ní přesně stanovená podpora. Dalších 7861 dětí prošlo poradnami úplně poprvé a hned mohou lepších podmínek pro své vzdělávání s handicapem využívat. Celkově je v základních školách kolem 50 tisíc postižených dětí z celkových 900 tisíc školáků.

Pedagogicko-psychologické poradny a další zařízení dnes musí ke každé diagnóze nově určit, zda dítě potřebuje speciální pomůcky nebo pomoc asistenta. A k tomu přesně vymezí, kolik peněz to představuje. Dřív na plat asistenta nemusela škola dostat žádné peníze navíc. Proto si teď rodiče chodí do poraden s žádostí o nové vyšetření, tzv. rediagnózy.

Ministerstvo ujišťuje, že peněz na inkluzivní opatření má připraveno dost, i když se s takovým náporem nepočítalo „Během roku bude každý měsíc tato podpora dále navyšována podle aktuálních potřeb škol,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.

„Mysleli jsme si naivně, že přešetření a podpory dětem, které už nějakou diagnózu měly, rozložíme do dvou let. Ale v lednu, v únoru nám vyskočily trojnásobně finanční požadavky. Dneska je přešetřeno za půl roku významně větší procento dětí, než by odpovídalo tomu, co bylo odhadováno na dva roky. Týká se to už poloviny dětí, které se měly rediagnostikovat,“ připustil náměstek ministryně Stanislav Štech.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

12 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. dubna 2017 v 11:04  

Nepsal nahodou nekdo, ze specialni skolstvi je moc drahe?
Jdou zvesti o setreni PO. Cimpak to bude?

Tomáš Barták řekl(a)...
6. dubna 2017 v 11:12  

Nevím, kolik stálo v minulosti speciální školství. Pro mě, učitele ZŠ, bylo zásadní, že se žáci v tzv. zvláštních, praktických... školách něco naučili.
V současnosti nevím, zda budou umět to, co uměli dřív.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
6. dubna 2017 v 13:45  

A kolik peněz skončilo u učitelů? Zatímco peníze na asistenty tečou proudem...

Unknown řekl(a)...
6. dubna 2017 v 16:59  

A k tomu připočtěme 4,5 miliardy z EU peněz na inkluzivní šablony. A když jsme u těch platů, tak ozbrojeným složkám přidává vláda stále. Loni to bylo 5% a letos dalších 10%. Učitelům 6%. Ozbrojeným složkám to samozřejmě vyjde více, protože počítáme z vyššího základu. Nejhůře placení státní zaměstnanci s vysokoškolským vzděláním široko daleko jsou tedy učitelé. A každý po nich chce výkon nad 100%.

PP řekl(a)...
7. dubna 2017 v 10:00  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
8. dubna 2017 v 2:15  

Pane Komárku, vy jste placen úkolově za mazání příspěvků v ČŠ? :)))

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. dubna 2017 v 8:39  


"Česká škola jako nezávislý školský zpravodajský portál publikuje články především k ožehavým školským tématům, jako je aktuálně inkluze, reforma financování regionálního školství, kariérní řád pedagogů, nebo jednotné přijímací řízení. Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů."

ASPOŇ TO VYMAŽ Z PATIČKY WEBU, KDYŽ UŽ TO NEDODRŽUJEŠ. CENZORE.

Michal Komárek řekl(a)...
8. dubna 2017 v 9:28  

Česká škola není prostorem pro šíření konspiračních teorií a nenávistných útoků. Předpokládám, že učitelé by takové vymezení mantinelů diskuse mohli považovat za samozřejmé. Jistě - hranice mezi "nenávistným útokem" a kritikou může být subjektivní a ne vždy jasně rozeznatelná, nicméně v naprosté většině případů ty kategorie fungují bez problémů. Děkuji! Hezký den!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. dubna 2017 v 14:03  

Bez problémů - ano. Pokud se kydá na učitele, je to bez problémů.

Máte VYNIKAJÍCÍ cit pro "rozpoznávání kritiky", to nemohu říct.

"Česká škola není prostorem pro šíření konspiračních teorií" Na to není slov.

"Česká škola jako nezávislý školský zpravodajský portál publikuje články především k ožehavým školským tématům, jako je aktuálně inkluze, reforma financování regionálního školství, kariérní řád pedagogů, nebo jednotné přijímací řízení. Česká škola umožňuje necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou necenzurovanou diskusi čtenářů."

vstek řekl(a)...
9. dubna 2017 v 18:52  

Fakt, že největším škůdcem českého
školství je MŠMT je konspirační teorie? To tedy sorry jako!

RP řekl(a)...
9. dubna 2017 v 20:48  

Nesnáším, když za mě někdo rozhoduje, co smím číst nebo slyšet... V poslední době se cenzorských zásahů nějak urodilo... Je to ještě svobodná a normální diskuze, když se diskutující obracejí na cenzora v příspěvcích, jestli MU to vadí????

Ygrain řekl(a)...
9. dubna 2017 v 20:58  

Nemůžete někdo překopírovat ten smazaný příspěvek? Taky bych se chtěla podívat, co nemám vědět.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.