Pavel Kraemer: Soukromé školy nepodporují segregaci

sobota 11. února 2017 ·

Případnou změnu kurzu Ministerstva školství, které se rozhodlo omezit počet soukromých škol, považuji za nešťastnou a nekoncepční. Hlavním argumentem pro zamítání soukromých škol zpravidla bývá snaha o co nejmenší sociální segregaci ve společnosti. Tuto chvályhodnou snahu ministerstva, která se mimo jiné projevuje prosazováním inkluzivního vzdělávání – začleňováním znevýhodněných dětí do běžných škol, podporuje i Institut pro podporu inovativního vzdělávání. Omezováním vzniku soukromých škol ale problém nevyřešíme. A dovoluji si tvrdit, že ho spíše prohloubíme.


Pavel Kraemer (modernivzdelani.cz)
Větší část nově vznikajících soukromých škol vzniká zezdola, na podnět rodičovské veřejnosti. Jde o rodiče, kteří nejsou spokojeni se školami ve svém okolí, vytýkají jim, že nedostatečně připravují děti na život. Místo klíčových kompetencí podporují spíše memorování vědomostí, známkováním a přílišným důrazem na výkon blokují rozvoj sociálních dovedností. Proto rodiče zakládají nové školy využívající inovativní a alternativní metody výuky.

Rodičovská veřejnost zakládá soukromé školy, protože nemá možnost zakládat školy veřejné. Ne proto, že chtějí sociální segregaci svých dětí. Mimochodem celá řada soukromých škol má školné okolo 1000 Kč měsíčně, což si může dovolit většina rodin – pokud vzdělávání považují za svoji prioritu. Učitelé na těchto školách mají často nižší platy než na školách státních – právě proto, aby umožnili přístup do školy dětem ze všech sociálních vrstev.

O co těmto rodičům především jde? O respektující přístup, vedení dětí k vzájemné toleranci. A právě na tomto přístupu staví všechny alternativní pedagogické proudy. A ministerstvo teď chce ve jménu boje proti sociální segregaci omezovat alternativně či inovativně laděné školy, které v praxi ukazují, jak může úspěšně fungovat inkluze, které mají za nejvyšší prioritu vést děti k toleranci a respektu. Místo toho, aby je podporovalo a umožnilo veřejným školám se od nich inspirovat. Ono totiž zavádět sociální opatření typu inkluze nejde prostým příkazem shora. Musí se to ještě umět, každý učitel z praxe ví, že je to velmi obtížné. V málokteré škole to skutečně umí, a právě mezi soukromými školami vybudovanými rodiči najdeme celou řadu pozitivních příkladů. Tak proč místo omezování soukromých škol spíše nepracovat na tom, aby se tyto příklady dobré praxe a toto know-how více nedostávalo do veřejných škol?

Ve školství je málo energie. Málo peněz, chybí dostatek kvalitních lidí. A bez nové energie se školství nikam neposune. Co získáme tím, že zablokujeme přísun nové energie a peněz ze strany iniciativních rodičů a učitelů, kteří chtějí učit zajímavěji a inspirativněji?


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
11. února 2017 v 8:00  

Tak ještě jednou po stopadesáté. Mluvit o inkluzi v soukromé pidiškole je něco jiného než ve třídě s 30 žáky ve škole veřejné. A zatímco soukromá škola si může dát limit, a ještě se jím holedbat, veřejná to udělat nemůže. Takové know how si vetkněte za klobouček.

Unknown řekl(a)...
11. února 2017 v 16:01  

Sociální segregací je školné. Která rodina ze sociálně vyloučené lokality na něj dosáhne?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.