Tomáš Feřtek: Vážení rodiče, své školy se už nedočkáte

pondělí 27. února 2017 ·

"Informace o tom, že sociální demokratka Kateřina Valachová se rozhodla zastavit rozšiřování neveřejných škol, je potvrzena. Některé školy už dostaly zamítavé stanovisko, jiné měly možnost nahlédnout do svého spisu, z něhož je jasné, že je zamítavé stanovisko čeká. Desítky iniciativ po celé republice se v tuto chvíli dozvídají, že jejich několikaleté úsilí založit školu přijde vniveč. Z neveřejných škol se tedy velmi pravděpodobně stane silné volební téma, protože míra rozhořčení rodičovských skupin v regionech, kde se o školy žádalo, je velká," píše Tomáš Feřtek pro server Respekt.cz.

Feřtek pokračuje:

Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Na celé věci je nejzajímavější způsob, jak k tomuto „zákazu“ došlo a jak ministerstvo taktizovalo ve chvíli, kdy se o něm začalo veřejně diskutovat. Velmi dobře se to dá ukázat na případu nově vznikající základní školy ve Zlíně. Ta předložila loni všechny potřebné doklady včetně potvrzení města, že o zřízení takové školy stojí, a podobného souhlasu kraje. Ve spisu najdeme rozhodnutí ze 7. listopadu 2016, že příslušné oddělení doporučuje zařadit tuto školu do sítě, tedy povolit ji. Pak se dva měsíce nedělo nic a v druhé polovině ledna přišel od politického vedení ministerstva prostřednictvím náměstka Václava Pícla pokyn všechny žádosti - včetně těch už vyřízených - znovu přezkoumat a najít důvod, proč je zamítnout. Týkalo se to i zlínské školy.

Politická objednávka putovala nějakou dobu po ministerstvu. Pravděpodobně proto, že některá oddělení se odmítla téhle divné hry zúčastnit. Ono je složité otočit o sto osmdesát stupňů a hledat argumenty, jak popřít vlastní rozhodnutí. Úředníci ministerstva jsou v rámci tohoto případu politováníhodnou obětí. Nakonec se úkolu ujalo oddělení 231 odboru 23, které se jinak zabývá dalším vzděláváním pedagogických pracovníků a s předmětem žádosti nemá nic společného. A to píše, že se žádost nedoporučuje, protože kapacita okolních škol ve Zlíně je dostatečná a záměr založit školu není v souladu s dlouhodobými záměry ministerstva. Šlo tedy zjevně o čistě politické rozhodnutí, u něhož se hledal ochotný vykonavatel, který se pod něj jako úředník podepíše.


Celý text naleznete zde

12 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
27. února 2017 v 13:20  

Chtělo by to statistiku, kolik státních a soukromých škol bylo zřizováno v uplynulých letech. Možná by to byla zajímavá čísla

Tajný Učitel řekl(a)...
27. února 2017 v 13:58  

Chtělo by to mezinárodní soudní tribunál.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
27. února 2017 v 15:18  

To oni páni z Karmelitské budou radši učit v maringotkách a na směny, než by se smířili po 28 letech s tím, že církevní, nestátní nebo soukromá škola není něco sprostého. Nějaký červenooranžový páprda někdo rozhoduje od stolu. Roztočíme kola a více píce republice. Budíček!!! Něco jste asi zaspali!!!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. února 2017 v 15:21  

Vám to pálí kolego.

krtek řekl(a)...
27. února 2017 v 16:32  

Tak se uklidníme - on někdo plánuje rušení škol nebo "jen" pozastavuje povolování nových?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. února 2017 v 16:56  

Jako relativně málo-příjmová osoba bych byl ochoten zaplatit několik tisíc školného pro své naprosto průměrné slušné dítě, jenom aby nebylo vystaveno přínosům inkluze.

Takže podmínky pro soukromé školy jsou vytvořeny a pokud to někdo nezastaví, zůstane síť speciálních státních škol, kterým se teď říká normální základka.

poste.restante řekl(a)...
27. února 2017 v 16:59  

V roce 2013 bylo v ČR 113 soukromých základních škol,
v roce 2014 135 a
v roce 2015 152 základních škol.
Každoročně tedy během posledního funkčního období "oranžového" MŠMT je povolen vznik cca 20 novým soukromým školám.
Jestliže Vám se to zdá málo, to už jaksi není ničí problém.
Než si tedy začnete, pane kolego Nutzi, otírat svá ústa červenooranžovým hadrem, zjistěte si, prosím, relevantní údaje.

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. února 2017 v 18:01  

A co třeba napřít všechny prostředky do veřejných škol. kdybychom to udělali, asi by těch soukromých nebylo třeba tolik. Byly by pouze pro snobíky, kteří tam posílají děti tak nějak protože to je cool.

Josef Soukal řekl(a)...
27. února 2017 v 18:55  

"Z celého toho tance okolo soukromých škol nicméně jen čiší neprofesionalita, účelovost a arogance." Ano, pane Feřteku. Ale v případě inkluze vám totéž vůbec nevadilo.

Tajný Učitel řekl(a)...
27. února 2017 v 20:11  

Rodiče, mrkněte na EU legislativu, za zastavení fondů to lokálním aparatčíkům nestojí.

Unknown řekl(a)...
28. února 2017 v 8:06  

mšmt segment soukromého školství vůbec nevnímalo,prostě na to kašlali,zbytečná práce,a nyní když se jim to začalo rozjíždět do hovadských rozměrů se vzpamatovali a nevědí co s tím,na západě je soukromých škol mnohém více než u nás,mají svou legislativu,stát je dotuje a má je pod kontrolou a dělá to všechno proto,protože to je pro stát výhodné

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. února 2017 v 12:27  

Joj a proto Feřtek nedostudoval. Nedočkal se té své školy, chudák. Zato se dočkal titulu expert na vzdělávání.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.