Zdeněk Sotolář: Testování jako klacek, PISA jako klacek – klacek jako klacek

středa 14. prosince 2016 ·

Každé testování se může proměnit v samoúčelný klacek. Stejně tak i mezinárodní testování PISA. Klacek teď jde z ruky do ruky a z české školy uprostřed teče krev.


Zdeněk Sotolář (archiv autora)
Samozřejmě tento klacek neopomněl zvednout i expert Feřtek z EDUinu. Trochu ve věšteckém duchu vysvětluje, Proč se za tři roky v mezinárodních testech gramotnosti zase zhoršíme. Ono je vlastně jedno, jak dopadneme. Když se zhoršíme, bude za jasnovidce, když se zlepšíme, experti se samozřejmě shodnou, že to není díky škole, ale škole navzdory.

Problémem je, že si Feřtek vybral pouze jediný důvod budoucího zhoršení: „Důvodem bude zavedení jednotných přijímaček na střední školy.“ Možná jsou přijímačky tou nejmenší kapkou v osidlech testů, které na žáky číhají. Svoji baterii testů k devastaci českých základek připravila také ČŠI. Žádné testování nás nepostrčí k lepším vzdělávacím výsledkům.

Kromě toho si Feřtek neklade otázku, co vlastně bylo před Cermatem. Náborová džungle středních škol, přetahujících se o žáky, džungle, ve které jako lačný predátor řádil moloch sciotestů, které na rozdíl od státních přijímaček posílaly spousty peněz do soukromé kapsy. Konečně v džungli vysokých škol tento moloch řádí stále. O tom se ale v EDUinu mlčí.

Feřtekův článek se obouvá do přijímaček, ale „i tam jedna klíčová informace chybí“. Ačkoliv testují tolik vzývané gramotnosti, čtenářskou, matematickou, přírodovědnou, i testy PISA mohou tlačit školy jedním směrem, i testy PISA mohou odhalit jen jednu stránku vzdělávacích výsledků. Oprávněné pochybnosti totiž musíme mít i o samotných testech PISA.


Převzato z autorova blogu

7 komentářů:

Petr řekl(a)...
13. prosince 2016 v 16:54  

Svoji baterii testů k devastaci českých základek připravila také ČŠI.
A jak zdevastovali Vaši základku, pane Sotoláři? Četl jsem na Inetu inspekční zprávu a dopadli jste celkem dobře.
Petr

tyrjir řekl(a)...
14. prosince 2016 v 4:32  

Potkají se dva: "Tys nějaký bledý, proč?" "Ale vyděsil jsem se v lese. Narazil jsem tam na zmiji, ale byl to klacek." "No tak proč jsi vyděšený?" "Ále - ten klacek, co jsem na ní vzal, to byla zmije!"

Eva Adamová řekl(a)...
14. prosince 2016 v 12:16  

"Svoji baterii testů k devastaci českých základek připravila také ČŠI."

Zde má pan Sotolář na mysli NIQES testy. A ty jsou aplikovány bez ladu a skladu. Původní záměr zněl, že se bude testovat každé 4 roky - v podstatě tatáž skupina dětí na konci 5. a pak 9. ročníku. To by snad ještě mělo cosi do sebe. Pak se od toho ustoupilo a objevilo se testování v 8. ročníku. To však někteří poslali ČŠI do pyhele, protože výstupy na konci 8. ročníku nejsou závazné, každá škola může být díky vlastnímu ŠVP s učivem jinde. V minulém roce zase nasadili testování přírodovědné a společensko-vědní a v televizi Zatloukal vyblakoval, že všichni žáci, kteří testy zvládli pod 67 % byli neúspěšní. Tragédie.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
14. prosince 2016 v 17:32  

Svoji baterii testů k devastaci českých základek připravila také ČŠI.
A jak zdevastovali Vaši základku, pane Sotoláři? Četl jsem na Inetu inspekční zprávu a dopadli jste celkem dobře.
Petr

Netvrdil jsem, že ty testy slouží k běžné inspekci. Vaše otázka má tedy jaký smysl?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
14. prosince 2016 v 17:50  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zdeněk Sotolář řekl(a)...
14. prosince 2016 v 17:52  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zdeněk Sotolář řekl(a)...
14. prosince 2016 v 17:56  

InspISSet testy jsou vlastně v rozporu s RVP: namísto dovedností se tlačí na slunce opět snadno testovatelné znalosti. Toto je například podle ČŠI "práce s textem" !

Kolik vět tvoří následující souvětí? / Kterým větným členem je spojení v senátu v následujícím souvětí? / Které z následujících slov neobsahuje předponu?

Bez jakékoliv souvislosti s pochopením daného textu. Poslední dvě otázky dokonce opouštějí výchozí text o Caesarovi a pracují se zcela jiným (O mé rodině a jiné zvířeně), samozřejmě bez souvisloti k původnímu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.