Slavní vědci mají radit státu s budoucností českého výzkumu

úterý 13. prosince 2016 ·

Několik renomovaných českých i zahraničních vědců má radit státu s budoucností českého výzkumu. Zatím neformální zahraniční radu připravuje úřad vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka. Předběžně přislíbili účast například chemik Josef Michl, plastický chirurg Bohdan Pomahač nebo německý biolog Peter Gruss. Někteří by se s vicepremiérem měli setkat již ve čtvrtek. Jednat budou o postavení české vědy ve světě a mají doporučit, jak posílit mezinárodní spolupráci. ČTK to řekl Bělobrádek.


Pavel Bělobrádek (vlada.cz)
"V radě budou lidé, kteří jsou zvenčí a kteří znají náš systém, nejlépe Češi působící v zahraničí. Je tam například profesor Jiří Přibáň z univerzity v Cardiffu nebo profesor Pomahač. Zároveň tam chceme mít jednoho dva zahraniční vědce," uvedl vicepremiér.

Rada by podle něj měla být několikačlenným orgánem, kterému by vládní úřad pro výzkum a Rada pro výzkum, vývoj a inovace každoročně představovaly své plány a vědci by se k nim vyjadřovali. Kromě směřování českého výzkumu by osobnosti měly diskutovat i o způsobu hodnocení vědy a nové metodice hodnocení.

O členství v radě podle Bělobrádka projevil zájem také ekonom Jakub Kastl z Princetonské univerzity, lékař Karel Pacák, který v americkém Národním institutu zdraví vede prestižní oddělení zaměřené na vzácné neuroendokrinní nádory, a také Peter Gruss, bývalý prezident Společnosti Maxe Plancka. Na seznamu je rovněž italský ekonom Pier Luigi Sacco z milánské univerzity, chemik Dalibor Sameš z Columbijské univerzity a tchajwanský vědec Ding-Ming Wang.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.