Diskuse o budoucím efektivním systému dalšího vzdělávání pedagogů

úterý 6. prosince 2016 ·

České školství, podobně jako vzdělávací soustavy všech evropských států, prochází v posledních letech významnými změnami, které kladou nové nároky na práci vedení škol i pedagogů. Zcela radikálně se mění pojetí výuky, pedagogové do své práce zavádějí nejen nové metody, ale hlavně podstatně mění svůj přístup k ní. Nové požadavky na práci pedagogů vyvolávají potřebu hledání nových cest jejich profesního rozvoje, a to jak pedagogů s dlouholetou praxí a ředitelů škol, tak začínajících učitelů. Významně se tím také mění podmínky pro práci vedení škol. Taková byla témata, o kterých se diskutovalo na Mezinárodním fóru k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků.


V celoevropském kontextu se volá především po efektivním systému a formách dalšího vzdělávání, které by mělo navazovat na pregraduální vzdělávání učitelů, ale zároveň reflektovat veškeré změny, ke kterým za celou dobu profesní kariéry učitelů, tedy 20 až 30 let, dochází.

Jak vyplynulo ze zahraničních zkušeností a trendů a jak je také stále více uplatňováno v pojetí dalšího vzdělávání učitelů i v navrhovaném kariérním systému v České republice, stěžejní formou poskytované podpory učitelům a školám by do budoucna mělo být především vzdělávání učitelských sborů přímo ve školách, individualizované formy konzultací, učení se sdílením příkladů inspirativní praxe na úrovni předmětových či oborových kabinetů, supervize, rozbory vyučovacích hodin atd.

To jsou formy, které by mimo jiné společně s finančním ohodnocením souvisejícím s kariérním postupem učitele měly posílit profesionální kompetence a profesní sebevědomí českých učitelů, ale také společenské uznání této profese.

Z příspěvků letošní konference i z pracovních dílen bude zpracován pro MŠMT výstup, který bude sloužit i odborným pracovníkům NIDV k zaměření jejich činnosti v oblasti profesního rozvoje pedagogických pracovníků. Příspěvky prezentované na konferenci i výstupy z workshopů budou ke stažení na www.konference.nidv.cz.


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.