Člen předsednictva Středoškolské unie: Gymnázium studenty zatěžuje nesmyslně moc

úterý 22. listopadu 2016 ·

Nhu Anh Nguyen je studentem šestého ročníku osmiletého gymnázia a členem předsednictva České středoškolské unie. Lidové noviny přinášejí jeho komentář o problémech, s nimiž se během studia setkává. "Ačkoliv si myslím, že je u studenta gymnázia důležité být všeobecně vzdělaný, domnívám se, že není třeba znalost podrobného průběhu buněčného dýchání (a s ním spojené anaerobní dekarboxylace kyseliny pyrohroznové)," píše mimo jiné.

A pokračuje:

Nhu Anh Nguyen (facebook.com)
Stejně tak nepovažuji za nutné umět přiřadit přesný letopočet ke každé bitvě. Tento nával informací často způsobí, že studenti látku nedokáží pochopit. Dle mých zkušeností se pak daný žák (pokud věnuje škole svůj čas) učivo „nadrtí“ a test napíše na dobrou známku, není ale výjimkou, že i přes jedničku či dvojku z písemky si naučenou látku nezvládne dát do souvislostí a do týdne ji kompletně zapomene.

Co si myslím, že ve škole naopak naprosto chybí, je výuka měkkých dovedností. Situace, kdy student i po šesti letech studia při referátu pouze předčítá ze své prezentace plné textu (na jejímž konci většinou jako zdroje uvidíme Google a Wikipedii), je zcela běžná. Proč se neučíme, jak prezentovat tak, abychom obecenstvo zaujali? Proč nám učitelé neukážou, jak si efektivně hledat potřebné informace?


Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

11 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 10:29  

Soulasím.Také mi někdy zůstává rozum stát, když vidím,co se mé děti učí.

Nowak řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 10:52  

Pro informaci: Anaerobní dekarboxylace kys. pyrohroznové = závěr alkoholového kvašení.

jir řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 12:35  

A čísla do Sportky na středu byste mi nenapsali?

Jan Hučín řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 13:50  

Závěr alkoholového kvašení? Jak někdo může napsat, že to nepotřebuje znát? A já si pořád říkal, čím to je, že žáci ze Zlínského kraje jsou nejlepší v republice. Už vím.

Eva Adamová řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 14:23  

Přesně, u nás na Valachoch nedáme bez podrobné znalosti alkoholového kvašení ani ránu.

Unknown řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 15:20  

ach hochu,biflovat znamená biflovat,to nemá s přemejšlením nic společnýho a nadrtit se to musíš ták , že když tě v 80 probuděj k oběbu a řeknou "už je 12 12" musíš zahlásit "žlatáááá bula šičilškáááá",načež zjistíš , že si musíš vzít s sebou do jídelny zuby."co se v mládí nadrtíš-ve stáří jako když najdeš"

souvislosti se naučíš tak,že ukol k prezentaci neokopšíš z wikiplkie nebo guglu ale přešteě alespo%n tři knihy a jestli umíš číst s porozuměním , tak porozumíš souvislostem,

a prezentace žáka či učitele není cirkusové vystoupení za účelem pobaveníí ale předání informace,objektivní,v souvislostech,s inspirací

Unknown řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 15:29  

http://slivovica.iprostor.cz/sss.htm

„Nauč sa synku pit, aby sas nenaučil chlastat!“.

Ygrain řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 16:37  

Aha, takže student, který půjde po gymmáziu studovat chemii, se alkoholové kvašení doučí doma. Chápu.

Jana Karvaiová řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 18:09  

Ježíš a já letos dělala to jahodové víno bez této znalosti.No chutná, chutná.

Q. E. D. řekl(a)...
23. listopadu 2016 v 0:37  

Proč se neučíme, jak prezentovat tak, abychom obecenstvo zaujali?

Nevím, jak jinde, u nás to učíme v prváku. Já si spíše kladu otázku, proč to žák neumí ani ve čtvrtém ročníku při obhajobě své maturitní práce. A jsem zpět u zásadního problému: žáci požadují, aby učitelé dělali to, tamto a ono. Žáci sami však samozřejmě dělat nic nebudou.

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. listopadu 2016 v 7:35  

Vím že se mnoho škol účastní Prezentiády i Office areny(tady si nejsem jistá názvem).Moje děti byly na obou soutěžích a vím, že mnohé školy se tomu věnují.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.