Praze chybí centrum pro diskusi o obětech holokaustu. Památník ticha to změní.

středa 12. října 2016 ·

Na jaře příštího roku, dva roky od položení základního kamene, by měla začít přestavba nádraží Bubny na centrum diskuse o holokaustu a jeho odkazu. Na podzim roku 2018, který bude rokem Evropského kulturního dědictví, by se měl Památník ticha otevřít. ČTK to včera řekl autor projektu, filmový dokumentarista a ředitel obecně prospěšné společnosti Památník Šoa Praha Pavel Štingl. Z bubenského nádraží byly za druhé světové války deportovány tisíce pražských Židů do koncentračních táborů.


Cesty ticha (www.bubny.org)
"Máme všechna povolení, letos jsme konečně dostali územní rozhodnutí i stavební povolení. Máme připravený projekt a zmíněný harmonogram, který stojí na financích. O financích jednáme s ministerstvem kultury, které je připraveno to podpořit," řekl. Celá přestavba již nefunkčního nádraží plus stálá expozice a vzdělávací program by podle něj měla přijít na 125 milionů korun, samotná přestavba objektu asi na 60 až 65 milionů.

Památník ticha vzniká především proto, že podle jeho iniciátorů je Praha jedním z mála evropských hlavních měst, které ve veřejném prostoru nepřipomíná památku obětí holokaustu. "Máme důstojný památník zesnulým, kteří se nevrátili z transportů, což jsou jména na zdi v Pinkasově synagoze. Ale Praze chybí centrum, kde se dají tyto věci diskutovat," řekl již dříve Štingl.

Včera v Bubnech začala výstava Cesty ticha, která ukáže současné podoby míst, kam odjížděly židovské transporty.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.