Dotazníkové šetření ukázalo, co považují náctiletí za důležité: Nejvíc je baví spolupráce, nejméně příprava rozpočtu.

středa 3. srpna 2016 ·

Vymýšlení projektu a rozdělování úkolů, to nejvíc bavilo žáky sedmých, osmých a devátých tříd, kteří se letos zúčastnili čtvrtého ročníku programu Extra třída. Naopak nejméně populární byla příprava rozpočtu a harmonogramu projektu. Také se ukázalo, že i když náctiletí nejvíce oceňují příležitost dělat něco samostatně a mimo školu, často se neobejdou bez podpory učitelů - patronů projektu.

Dotazníkového šetření se zúčastnilo 238 respondentů, žáků sedmých, osmých a devátých tříd základních škol (a odpovídajících ročníků gymnázií). Byli dotazováni na to, co je při práci nejvíce a nejméně bavilo, co se naučili a nakolik považují tyto dovednosti za užitečné.



Mezi činnostmi, které žáky zaujaly, byla především možnost naučit se týmové práci, spolupracovat a komunikovat při přípravě projektu, ale také vymýšlet, čeho se bude projekt týkat. Žáci velmi oceňovali svobodu výběru zaměření projektu, tedy možnost uskutečnění vlastních nápadů. V realizační fázi byla paleta atraktivních činností širší, hodně dětí bavila organizace a propagace závěrečných akcí (příprava spotů, letáků) a samotná veřejná prezentace. Mezi méně oblíbené činnosti patřila příprava harmonogramu prací a rozpočtu, ale také komunikace s úřady a fundraising, shánění dalších peněz na realizaci projektu.

Celý dotazník s grafickým znázorněním odpovědí najdete zde.

Iva Tahová, koordinátorka projektu Extra třída, řekla: „Pokud opravdu chceme, aby náctiletí byli zodpovědní a schopní dotáhnout svoji práci do konce, musíme jim k tomu dát příležitost. Proto v rámci Extra třídy už čtvrtým rokem organizujeme ve spolupráci s Nadačním fondem Tesco projekty, díky kterým mají děti možnost zlepšit místo, kde žijí. Hlavním smyslem je ukázat veřejnosti, co děti umějí a dát jim příležitost vyniknout i v jiných oblastech než jsou akademické dovednosti. Letos jsme navíc připravili dotazníkové šetření, v němž se ptáme, co žáky na takové práci baví. Obecně se ukazuje, že zajímavá je pro ně především možnost komunikovat a spolupracovat. Navíc mají většinově pocit, že právě tohle jsou dovednosti, které v dalším životě využijí.“

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
3. srpna 2016 v 17:09  

Jo, jo, to jsem si zažila na vlastní kůži, protože to platí nejen pro děti, ale i pro dospělé. Když jsem sepisovala projekty pro školu, tak nerealizovatelných nápadů, které byly většinou mimo možnosti výzvy, měl každý hafo. A kafrat do toho, jak by to mělo vypadat uměl každý, ale když se zavedla řeč na tvorbu harmonogramu činností, to už každý čučel a když došla řeč na tvorbu rozpočtu, tak dali kolegové nohy na ramena. A o té hrůze, jaká s nimi byla "spolupráce" při plnění harmonogramu a dodržování rozpočtu, ani nemluvím, to ani ředitelka nechápala, že z rozpočtu projektu si nemůže koupit, co ji zrovna napadne, ale striktně pouze to, co je v něm uvedeno. Ona totiž spolupráce není kafrání a poplácávání si po ramenou. Mnozí si už v těch kecech o teambuildingu ani neuvědomují, že základem slova spolupráce je slovo práce.

David Hawiger řekl(a)...
4. srpna 2016 v 14:43  

ad Eva Adamová: Kam můžu přidat "palec nahoru"?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.